Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бъдещи юристи дебатираха във Варна за бъдещето на правното образование
Автор: Екип Varna24.bg 15:33 / 12.04.2016Коментари (0)2911
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студенти от 3-ти до 5-ти курс в Правния факултет на ВСУ "Ч.Храбър" взеха участие в Деня на отворени врати в Апелативен район Варна. За поредна година той бе организиран от Апелативен съд Варна и Апелативна прокуратура Варна. Откритият ден бе изцяло посветен на предимствата от задълбочаване на практическите аспекти в юридическото образование и на активното участие в образователния процес на действащи магистрати. Една от най-популярните форми за партньорство между практикуващи съдии от Варна и студенти, изучаващи право, са добилите популярност "Майсторски класове" по гражданско, търговско и наказателно право, които студентите наричат "кръжоци".
Откритият ден започна със симулиран граждански процес. Студентите, които влязоха в ролята на страните по това дело представиха казус, свързан с действия на пълномощник с невалидно пълномощно. Техните ментори - съдиите от ВОС Дияна Митева и Нейко Димитров имаха пълно основание да бъдат доволни и горди с представянето и със завидното професионално поведение на студентите Кристина Филипова, Пламена Нанкова, Мишел Йорданова, Илия Илиев, Иванела Христова, Даниса Исаева, Диляна Чалова, Стефка Челебиева, Велина Радева и Елка Русева.

Откритият ден продължи откровено и професионално с дискусия за мястото на професионалистите в правното образование и за ползите, които студентите имат от сътрудничеството с практикуващите юристи. За Десислава Гърдева, която измина пътя от студент по право в Юридическия факултет до Награда "Варна" през 2015 година "Чувството да си в съдебна зала и да работиш по реални казуси граничи с еуфория". За Полина Иванова, която завоюва званието "Студент на годината" също през 2015, школата на "кръжоците" по право я научила "да не бъде ръбата и да мели брашно с много хора". Поли, която благодари на менторите си затова, че са я накарали да здраво да се труди и повече да разсъждава, вече е изкушена от изследователска работа в областта на правото. Студентката от 5-ти курс Пламена Нанкова е вече е влюбена както от наказателното, така и в гражданското право и тази любов е открила именно в майсторските класове. "Научихте ме да контролирам егото си, да ценя колегиалността и винаги да премислям добре аргументите си. Вие сте вдъхновение за всички нас - каза в заключение Поли и заедно с колегите си Енчо Николов и Благой Зайков споделиха удовлетворението, че са имали уникалния шанс да влязат в практиката на действащи магистрати още от студентската скамейка. Всички участници в дискусията бяха категорични, че юридическото образование трябва да върви ръка за ръка с практикуващите юристи.

Вълнуваща бе и финалната среща на бъдещите юристи с административните ръководители на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян и на Апелативна прокуратура Варна - Ружа Големанова, които споделиха с тях част от изпитанията, през които преминава професионалния път на съдията и на прокурора. Личният житейски и професионален опит на тези емблематични варненски магистрати бе "неочакван урок" за участниците в Деня на открити врати в Апелативен район Варна. Най-активните от тях, както и участниците в симулирания граждански процес получиха своите дипломи и с удоволствие позираха за обща снимка с менторите и с ръководителите на Варненския апелативен съд и Апелативна прокуратура Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: