Бъдещи юристи дебатираха във Варна за бъдещето на правното образование

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:33 / 12.04.2016
2916
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студенти от 3-ти до 5-ти курс в Правния факултет на ВСУ "Ч.Храбър" взеха участие в Деня на отворени врати в Апелативен район Варна. За поредна година той бе организиран от Апелативен съд Варна и Апелативна прокуратура Варна. Откритият ден бе изцяло посветен на предимствата от задълбочаване на практическите аспекти в юридическото образование и на активното участие в образователния процес на действащи магистрати. Една от най-популярните форми за партньорство между практикуващи съдии от Варна и студенти, изучаващи право, са добилите популярност "Майсторски класове" по гражданско, търговско и наказателно право, които студентите наричат "кръжоци".
Откритият ден започна със симулиран граждански процес. Студентите, които влязоха в ролята на страните по това дело представиха казус, свързан с действия на пълномощник с невалидно пълномощно. Техните ментори - съдиите от ВОС Дияна Митева и Нейко Димитров имаха пълно основание да бъдат доволни и горди с представянето и със завидното професионално поведение на студентите Кристина Филипова, Пламена Нанкова, Мишел Йорданова, Илия Илиев, Иванела Христова, Даниса Исаева, Диляна Чалова, Стефка Челебиева, Велина Радева и Елка Русева.

Откритият ден продължи откровено и професионално с дискусия за мястото на професионалистите в правното образование и за ползите, които студентите имат от сътрудничеството с практикуващите юристи. За Десислава Гърдева, която измина пътя от студент по право в Юридическия факултет до Награда "Варна" през 2015 година "Чувството да си в съдебна зала и да работиш по реални казуси граничи с еуфория". За Полина Иванова, която завоюва званието "Студент на годината" също през 2015, школата на "кръжоците" по право я научила "да не бъде ръбата и да мели брашно с много хора". Поли, която благодари на менторите си затова, че са я накарали да здраво да се труди и повече да разсъждава, вече е изкушена от изследователска работа в областта на правото. Студентката от 5-ти курс Пламена Нанкова е вече е влюбена както от наказателното, така и в гражданското право и тази любов е открила именно в майсторските класове. "Научихте ме да контролирам егото си, да ценя колегиалността и винаги да премислям добре аргументите си. Вие сте вдъхновение за всички нас - каза в заключение Поли и заедно с колегите си Енчо Николов и Благой Зайков споделиха удовлетворението, че са имали уникалния шанс да влязат в практиката на действащи магистрати още от студентската скамейка. Всички участници в дискусията бяха категорични, че юридическото образование трябва да върви ръка за ръка с практикуващите юристи.

Вълнуваща бе и финалната среща на бъдещите юристи с административните ръководители на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян и на Апелативна прокуратура Варна - Ружа Големанова, които споделиха с тях част от изпитанията, през които преминава професионалния път на съдията и на прокурора. Личният житейски и професионален опит на тези емблематични варненски магистрати бе "неочакван урок" за участниците в Деня на открити врати в Апелативен район Варна. Най-активните от тях, както и участниците в симулирания граждански процес получиха своите дипломи и с удоволствие позираха за обща снимка с менторите и с ръководителите на Варненския апелативен съд и Апелативна прокуратура Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).