Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Будни граждани се заеха да опресняват хоризонталната маркировка във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:29 / 20.06.2013Коментари (10)5375
© Impact Press Group
Снимка Архив
Пешеходните пътеки във Варна са на изчезване. Хоризонталната пътна маркировка в града явно е нетрайна, алармират граждани. Те забелязали, че дори върху новоремонтираното трасе на бул. "Сливница" боята вече е започнала да се изтрива.

Потърсихме за коментар шефа на общинската инфраструктурна дирекция инж. Стоян Димитров. Той увери, че периодично се възлага полагането на маркировка по улиците на града. Поискал съм обобщена справка, която трябва да бъде готова до края на седмицата. Следим за качеството на изпълнение, но контролът се извършва от един пътен инженер. Затова разчитаме хората да ни подават сигнали с конкретни адреси, които да проверяваме на място. Положената маркировка си има гаранционен срок, ако установим нарушение, ще наложим санкции на фирмата - изпълнител, коментира Стоян Димитров, без да дава повече подробности.

Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че последната поръчка за полагане и опресняване на хоризонтална маркировка е била обявена през септември 2011 г. Прогнозната й стойност за три години бе 1,5 млн. лв. без ДДС.

Избраната фирма-изпълнител от години поддържа пешеходните пътеки в града. Опитът ни да потърсим информация от нея обаче и досега остава без отговор.

С убеждението, че пешеходните пътеки са гаранция за безопасността на гражданите, неколцина будни граждани доброволно се заеха да опресняват хоризонталната маркировка. Двигател на инициативата е Нели Петрова, майка на Лора, която бе прегазена на пешеходна пътека във Варна. Качеството на маркировката явно не е на ниво, защото често са достатъчни и 2-3 месеца, за да започне да се изтрива, коментира тя.

Съмишленици ни помогнаха с боя със светлоотразителни перли, която отговаря на нормативните изисквания. Собственоръчно си направихме шаблони и се заехме да освежаваме маркировката. Акциите ни бяха в тъмната част на денонощието, за да не пречим на трафика. Досега сме освежили пешеходни пътеки на ул. "Вяра", на пресечката на улиците "Пирин" и "Братя Миладинови" както и до обръщача на сп. "Почивка". При първите две акции ни придружаваше полиция, която отцепваше района, докато работим, разказа Нели Петрова.

Тя е получила множество сигнали от граждани за изтрити "зебри" из града. На тази база доброволците възнамеряват да опреснят още поне 8 пешеходни пътеки. Първата е на бул. "Трети март", точно до строителния хипермаркет. Тя се ползва от много пешеходци. На кръстовището на Околовръстното и ул. "Подвис" също се налага полагането на нова маркировка. Пешеходните пътеки в кв. "Виница" са изтрити от години, затова планираме да организираме акции и там, увери майката на трагично загиналата Лора. След загубата на детето си тя активно инициира различни мероприятия в защита на пешеходците.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Vesi Belkinova
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: