Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Българи от старо време" – нашето ДНК
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 25.02.2016Коментари (0)1039
©
Интервю с режисьора Николай Априлов преди премиерната постановка

Един ден преди Националния празник, на 2 март, 19.00, Основна сцена, Държавна опера Варна и най-добрият наш оперетен режисьор Николай Априлов ни предлагат нова среща с "Българи от старо време", с музиката на Асен Карастоянов, написана по либрето на Коста Райнов. Едва ли има българин, който да не познава сюжета, залегнал в основата на едноименната повест на Любен Каравелов, пренесен от литературната и в музикалната класика. "Българи от старо време" отдавна е нарицателно понятие, което ни напомня епохата на Възраждането от средата на XIX век, настройва ни патриотично, умилява ни.

Г-н Априлов, заради какво "Българи от старо време" е най-играната българска оперета? 

С голямото разнообразие на изразни средства, съюзила музиката с театъра по един чудесен начин, "Българи от старо време" остава най-желаната и най-възторжено приета българска оперета. То е заради героите, заради духа, заради стремежа към свобода. Не само физическата свобода, но и свободата на нравите, защото това е вечният конфликт между Дядо Либен и Хаджи Генчо. И още заради прекрасната музика с толкова българско звучене, заради шевиците и костюмите, заради всичко, което е заложено в нашето ДНК.

Какво е новото при "старите" българи?

Във Варна сега ще играем за 70-ти път "Българи от старо време" и тази дълголетност, заедно с препълнените зали, е нашата най-голяма награда. В постановката сега внасям редица новости и препратки към днешния ден. Имам и нов Хаджи Генчо, в изпълнение на великолепния комедиен актьор от Варненския драматичен театър Пламен Георгиев, Ина Петрова пък е новата му дъщеря Лиляна, Велин Михайлов е новият ратай Иван. Те влизат с голяма амбиция в екипа и аз вярвам в успешните им дебюти. А Стефан Рядков, познат с прекрасното си превъплъщение като Дядо Либен - и от постановките на "Българи от старо време" в други градове, сега във Варна ще се появи за 300-тен път в този образ.

Има ли нещо, което още не знаем за "Българи от старо време" и което сега ще научим от тях?

От това пътешествие с Хаджи Генчо и Дядо Либен публиката ще почувства по-дълбоко хорските нрави от епохата на Възраждането, противопоставени на радикално променящия се български бит.
Ще почувства, наред с това, и отсъствието на толкова много любов, романтизъм, фантазия и творческа власт, които днешният ден ни е отнел.

Но това няма да промени онзи добронамерен, всеопрощаващ и по своему мъдър хумор, заради който обичаме "Българи от старо време"...

Смехът е заложен в "Българи от старо време" и както се казва в народното творчество, всичко добро се смее. Смее се слънцето, смее се птичето, смее се цялата природа. Който се смее, той пее и зло не мисли. Дори злото не е чак толкова зло, когато е облъчено с усмивката на душевната сила и благородство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: