Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
България получи висока оценка за дейността си по охрана на морската граница на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 20.10.2009Коментари (0)502
България получи висока оценка за дейността си по охрана на морската граница на Европейския съюз в доклада на Комисията за оценка на страната ни по Шенген в областта на контрола на морските граници на Европейския съюз. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Красимир Костов след редовното заседание на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) в Министерския съвет.

Докладът, изготвен от представители на 11 държави-членки на ЕС, констатира, че България е наясно с изискванията на Шенген за граничния контрол, а отделни елементи от дейността на Гранична полиция в осъществяването на контрола на морската граница на ЕС са определени като най-добри в рамките на Шенген. Сред тях са контролът на риболовните и развлекателните морски съдове в българската акватория на Черно море. Експертите са посетили пристанищата в Бургас и Несебър, Координационния център по охрана на морската граница в Бургас, наблюдателен пост в Созопол, както и базите на Гранична полиция във Варна и Созопол, допълни зам.-министър Костов пред медиите.

На 178-ото си редовно заседание Съветът по европейски въпроси обсъди позициите на страната ни за заседанията на Съвета на ЕС по околна среда на 21 октомври и на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който ще се проведе на 23 октомври в Люксембург.

На 21 октомври министрите на околната среда на държавите-членки на ЕС ще обсъдят проект на заключения по позицията на ЕС за конференцията по измененията в климата в Копенхаген през декември. От ключово значение за страната ни са въпросите, свързани с поемането на дългосрочна цел до 2050 г. за намаляване на емисиите парникови газове от страна на ЕС, както и с възможността за търговия с квоти емисии парникови газове и прехвърляне на спестени емисионни квоти от периода 2008-2012 г. (по Протокола от Киото) за следващите периоди след 2013 г.

България ще настоява за възможността спестените квоти да бъдат прехвърлени в пълен размер за периодите след 2013 г. и с тях да бъдат финансирани допълнителни мерки за ограничаване на последствията от климатичните промени. Страната ни ще настоява и за ясни критерии за сравнимост на усилията за намаляване на емисиите парникови газове от отделните държави-членки на ЕС с база за сравнимост за страната ни 1990 г. Годишно България генерира около 50 млн. т емисии по-малко от определените й квоти. Предстои да се вземе решение на национално равнище каква част от излишните квоти да бъдат търгувани в периода след 2012 г.

На заседанието си СЕВ обсъди и позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 23 октомври в Люксембург. По покана на Шведското председателство на ЕС страната ни ще бъде съвносител на проект за рамково решение относно трансфера на производство по наказателни дела в рамките на ЕС. Проектът залага обща правна рамка за трансфера на наказателни производства между държавите-членки на Съюза и предвижда възможност наказателно производство, образувано в една държава-членка, да бъде прехвърлено в друга при запазване на същата правна сила в приемащата страна.

В рамките на заседанието си СЕВ реши България да се въздържи от подкрепа за пускане на пазара на ЕС на продукти, които съдържат, състоят се или са произведени от генномодифицирана царевица. Страната ни ще поиска допълнителна експертиза от Европейската агенция за безопасност на храните, преди да вземе окончателно решение по проекта на Решение на Европейската комисия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: