България вече има медицинска сестра по сърдечна недостатъчност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:40 / 15.02.2023
4066
След специализация в Института по сърдечни болести на Университетската болница във Вроцлав, докторантът от Медицинския университет във Варна Мария Георгиева вече е първата медицинска сестра по сърдечна недостатъчност в България.

Тя е старша медицинска сестра на Отделението по неинвазивна кардиология към Втора клиника по кардиология на УМБАЛ "Света Марина“ – Варна и докторант по докторска програма "Управление на здравните грижи“ към Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна, съобщиха за Varna24.bg от университета.

За избора си да премине това обучение Мария Георгиева сподели: "В много европейски страни са развити клиники по сърдечна недостатъчност, където специално обучени специалисти по здравни грижи оказват специализирана сестринска грижа с цел подобряване качеството на живот на пациентите със сърдечна недостатъчност, намаляване на рехоспитализациите и редукция на смъртността. От 4 години работя по дисертационен труд, свързан с грижата за болни със сърдечна недостатъчност. От голям интерес беше за мен да се обуча и сертифицирам като медицинска сестра по сърдечна недостатъчност. Един от университетите, предлагащи тази сертификация, е Медицинският университет във Вроцлав, Полша“.

Старша медицинска сестра Мария Георгиева подчерта, че благодарение на добрата колаборация между МУ-Варна и МУ-Вроцлав, това обучение се е осъществило като мобилност по програма "Еразъм +“.  

По отношение на детайлите по време на обучението докторантът уточни: "Обучавах се в Института по сърдечни болести на Университетската болница във Вроцлав за 21 дни от колеги със специалност "Медицинска сестра по сърдечна недостатъчност“, ръководени от проф. Ухманович – директор на Европейския изследователски център на медицинските сестри“.

​Обучението е протекло по програма, включваща: наблюдение на най-добрите практики и опит в програми, специализирани за лечение на болни със сърдечна недостатъчност, проследяване на пациенти със сърдечна недостатъчност в болнични и амбулаторни условия, скрининг за тревожност и депресия при пациенти със сърдечна недостатъчност и др.

След положен изпит в Института по сърдечни болести – Вроцлав, Полша, докторантът получава сертификат, както и отлични колегиални взаимоотношения за бъдещи международни проекти и сътрудничество.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).