Българската морска камара: Мястото на ИА "Морска администрация" категорично е във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:46 / 02.05.2012
728
Мястото на Изпълнителна агенция "Морска администрация" категорично е във Варна, заяви председателят на Българската морска камара кап. Богдан Богданов часове след като правителството оповести официално намерението си да премести морското управление в Бургас. Богданов отбеляза, че не подценява никой от останалите градове, нито пък проявява местен шовинизъм, а се ръководи единствено от обективните факти. Той побърза да добави, че цялата морска общественост във Варна няма да се примири с това решение на кабинета и ще подеме дебат за промяната му. Интересни са мотивите, които са ги подтикнали, за да начертаят такава карта на децентрализацията, отбеляза той.

Браншовици отбелязаха, че единственият достатъчен факт в полза на Варна пред Бургас по отношение на морското управление са много по-големите тонажи, които преминават през местното пристанище в сравнение с южното. Освен това концентрацията на фирми, занимаващи се с морски бизнес във Варна, е доста по-голяма в сравнение с Бургас. Тук се намира и средището на морското образование, както и голяма част от кадрите и менинговите компании.

Не по-малко затруднение за бизнеса ще донесе и евентуално изместване на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" в Русе, добави капитанът. Той припомни, че доскоро много активно се говореше предприятието да бъде изместено именно във Варна и насочването му сега към дунавския град е голяма изненада за всички. Неслучайно навремето управлението на "Океански риболов" беше именно в Бургас, припомни Богдан Богданов. Не бива да се забравя и фактът, че южната морска граница е външна за Европейския съюз и проблемите, които възникват там, са доста по-остри заради подялбата на акваторията с Турция.

Непонятно е и решението да се измести централата на рибарската агенция, при положение че южният район е доста по-добре развит в това отношение.

Въпреки несправедливостта спрямо Варна председателят на Морската камара подчерта, че е удовлетворен, че вече се говори за децентрализация и се подемат конкретни стъпки към реализацията й.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).