Бум на близнаци във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:27 / 16.02.2016
3056
Бум на многоплодните бременности и раждания отчитат в Специализираната АГ болница - СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" във Варна. От началото на годината до 15 февруари тук са се родили 7 двойки близнаци и едни тризнаци за радост на целия екип на здравното заведение, съобщи управителят доц. Д-р Емил Ковачев.

За същия период са родени 271 деца, от които 137 момичета и 134 момчета, а недоносените бебета са 35. Успешният старт на 2016 година дава основание на ръководството на болницата да предполага, че ражданията ще бъдат повече и здравното заведение ще отчете оттласкване от дъното на съществуващия през последните години демографски срив.

Прави впечатление, че зачестяват ражданията на жени над 35-годишна възраст, като до момента най-зрялата родилка е на 47 години. Възрастовият фактор има значение за евентуалните репродуктивни проблеми, особено при жени след 38 години, възраст при която намалява яйчниковият резерв, коментира доц. Д-р Емил Ковачев.

Установено е, че при бременни и раждащи след 35-годишна възраст, освен вродените аномалии, е увеличен рискът от някои усложнения като хипертония, гестационен диабет, спонтанни аборти, преждевременни раждания, предлежание на плацента и преждевременно отлепяне на плацентата, по-висок процент на оперативните раждания и други.

В днешно време рискът от развитие на някои от изброените усложнения е значително намален в резултат на подобреното медицинско обслужване и добрата информираност.

Честотата на други акушерски усложнения не се променя, въпреки развитието на медицинската наука, като класически пример е преждевременното раждане. Преждевременното раждане е не само медицински, но и социален проблем. Въпреки усилията на научното и практическото акушерство, съвременната токолитична терапия, честотата на преждевременните раждания през последното десетилетие не намалява, каза още доц. Д-р Емил Ковачев.

В заключение може да се акцентира, че възрастта е важен индикатор, определящ поведението през бременността и раждането, но не трябва да се абсолютизира. Трябва да се има предвид, че жените над 35 години имат по-висок социално-икономически статус и образование, а това допринася за една по-висока мотивираност и положително отношение към бременността и раждането.

 


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).