Бум на чужди студенти по медицина във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:50 / 06.07.2015
590
Качеството на обучението по медицина в България става все по-високо и едно от доказателствата за това е фактът, че все повече чуждестранни студенти искат да учат у нас, каза проф. Иванов пред вестник "Стандарт". В момента в Медицинския университет във Варна се обучават 900 студенти от 43 страни, а броят на чуждестранните и българските кандидати тази година продължава да расте.

Най-много - 350, са чуждестранните студенти от Германия, сред останалите страни са Англия, Япония, Испания, Скандинавските държави, Канада, Израел, Белгия, Холандия и др. Тази година пък за едно място по медицина в кандидатстудентската кампания в морския град се състезават 6 души. 

Интересът към изучаването на медицина у нас е най-вече от младежи от ЕС, а причината е доброто качество на обучение, категоричен беше проф. Иванов. Една от предпоставките за това е фактът, че студентите по медицина във Варна имат възможност да придобиват практически умения в една от най-високотехнологичните болници на България - УМБАЛ "Св. Марина", която е оборудвана с апаратура на европейско ниво. Това заедно с достойното заплащане ни помага да задържим на работа изключително добри специалисти, които да обучават младите медици, допълни проф. Иванов. В "Св. Марина" има и много специализанти - 143, а в медицинския университет 135 докторанти.

Първата в България 3D лапароскопска апаратура във варненската УМБАЛ "Св. Марина" се използва за безкръвно отстраняване на рак на червата, белия дроб, чернодробни тумори, тумори в панкреаса, хранопровода, дебелото и правото черво, както и при лечение на камъни в жлъчката, язва и др., като пациентът избягва ненужна и травматична отворена операция. 

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...
Първи снимки от катастрофата с Кирил Петков край Варна - на място...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).