Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бум на заразени с лаймска болест домашни кучета във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:30 / 29.05.2018Коментари (0)3249
©
Има бум на заразени с лаймска болест домашни кучета във Варна. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море“ д-р Николай Колев, ветеринарен лекар. Само от началото на сезона през нашата клиника са минали 10 заразени четириноги, добави той. Допреди години подобно заболяване при кучетата беше изключителна рядкост. Обяснението е, че сега са повече кърлежите, преносители на опасната зараза. 

Лаймската болест при домашните любимци се открива трудно, защото в повечето случаи протича хронично и безсимптомно. Диагнозата се поставя след извършване на тест, поясни д-р Колев. Иначе признаците са повишена температура, понижен апетит и слабеене. Те по принцип подсказват за ухапване от кърлеж. В немалко случаи, ако не се вземат мерки, четириногите умират, като собствениците им обикновено смятат, че са отровени от съседи.

В нашите условия предпазването на кучетата трябва да е на няколко нива, за да е ефективно, бе категоричен ветеринарят. Обикновено мнозина стопани разчитат на пудри или препарати за къпане, но те действат в рамките на 2 – 3 дни. Най-добрият метод, който препоръчваме, е комбинираният – например репелентна кайшка плюс таблетки срещу кърлежи. Всеки може да се информира най-добре в най-близкия ветеринарен кабинет, обясни д-р Колев. Друга опасност е, че добре обработеното с препарати куче може да вкара вкъщи кърлеж, който да попадне на членовете на семейството. Затова огледите всеки ден са задължителни.

Съветите са домашните любимци да не се разхождат в места с високи треви -  сутринта кърлежът се качва в най-високата част на зеленината и лесно се прикрепва към човек или животно. Отстраняването му трябва да стане от ветеринар или с помощта на специални щипки, предлагани в специализираните клиники. 

През топлите дни големите кучета трябва да се разхождат с по-широки намордници, за да могат да показват езика си и да се охлаждат чрез него, напомни д-р Колев. За разлика от нас четириногите нямат потни жлези, добави той. Да не се стигне до прегряване, трябва да се носи задължително купа или шише с вода. Породи като кокер и булонка трябва да се подстригват, за да не се стига до топлинни удари. 

Плажът е най-опасен за малките кученца. Те са с нарушен термобаланс, пият и морска вода, което може да предизвика у тях сериозни стомашни разстройства, обобщи ветеринарният специалист.  








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: