Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бунт срещу строеж на 6-етажна сграда във "Възраждане"
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 20.04.2015Коментари (0)1360
© Черно море
Жителите на блокове 46, 47, 48 и 49 във варненския квартал "Възраждане" се вдигнаха на бунт срещу строеж на 6-етажна сграда със смесено предназначение за обществено обслужване между блоковете им. Те потърсиха съдействие с мотивите, че новият строеж се гради върху детска площадка, до единственото игрище и на 10 метра от съседните сгради. На сигнала по най-бързия начин реагира районният кмет Христо Христов, който отиде на място, изиска цялата документация и направи пълна проверка по случая.

"Хората протестират, но строежът е напълно законен. Жителите на единия от блоковете - 49, са водили дела в Административния съд, но са ги изгубили на всички инстанции. Според влязлото в сила решение на Върховния административен съд строежът е напълно законен, разрешителните му също и няма основание за спирането му. Мога само да кажа, че игрището ще бъде напълно запазено, а детската площадка не само няма да бъде докосната, а и скоро ще бъде напълно ремонтирана", обясни Христов.

Историята с парцела между блоковете започва през август 2003 г., когато е сключен окончателен договор за замяна на недвижими имоти между община Варна, представлявана от кмета, и пълномощник на трима варненци. Съгласно този договор oбщина Варна прехвърлила на тримата правото на собственост върху недвижимия имот - частна общинска собственост, който представлява 340 кв. м идеални части, отредени за обществено обслужване, от целия имот с площ 440 кв. м за комплексно жилищно строителство, трафопост и паркинг. Точно 10 дни след тази сделка тримата продават имота, а през септември 2003 г. той е бил прехвърлен чрез дарение на нов собственик. През 2005 г. нова заинтересована страна закупила имота. И към края на 2007 г. новият собственик подал до кмета на район "Младост" заявление с искане да бъдат одобрени и съгласувани инвестиционни проекти за сграда за обществено обслужване със смесено предназначение в имота му и разрешение за строеж. На 21 декември 2007 г. било издадено разрешение за строеж №299 от главния архитект на район "Младост" - община Варна. Строежът бил определен като ІV категория. В документа е посочено, че е съставен в два еднообразни екземпляра - за собственика и за община Варна, и че подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред началника на РДНСК -Варна. На 18 януари 2008 г. е било подпечатано официално разрешението за строеж.

След като видели, че пред блоковете им започват изкопни дейности и ще се строи, хората от района събрали подписи и внесли жалба в Административния съд. Според нея в издаденото разрешително за строеж са допуснати редица нередности, като липса на компетентност, неспазване на установената форма, съществено нарушение на административно-производствените правила, противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона.

Всички възможни съдебни инстанции в България обаче са преценили, че оспорената заповед е издадена от компетентен орган - началника на РДНСК - Варна. "При проверката относно спазването на процесуалноправните и материалноправните разпоредби по издаването на акта, както и спазването на предвидената форма, съдът констатира, че оспореният акт е мотивиран и законосъобразен. В него са посочени фактическите и правните основания за издаването му - посочени са съответните материалноправни норми, въз основа на които е постановен, както и конкретните причини и условия, поради които е издаден с цитираната по-горе разпоредителна част. Изводите на началника на РДНСК - Варна, са правилни и законосъобразни", пише в решението на съда, с което се отхвърля жалбата на хората от квартала.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: