Бурни дебати за тарифите на такситата във Варна, ето какво решиха!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:12 / 30.11.2018
4290
На заседание на ПК "Транспорт“ днес бе разгледано писмо от  НТС "Авто 94“ за актуализиране на минималните цени на таксиметровите услуги. Съветниците разгледаха предложението, което предвижда 0,96 лв. на километър дневна тарифа и 1,09 нощна  и се запознаха с постъпилите становища на таксиметровите централи. В писмата си, четирите големи таксиметрови компании в града предлагат различни цени за превоз, които варират от 0,88 лв. до 0,90 лв. за дневна тарифа и 0,98 до 0,99 лв. за нощна. След бурни дебати и формат, който бе определен като представителен, се взе решение да се изиска от заинтересованите страни да предоставят подробен анализ за формирането на предложената цена, в който да са изредени всички компоненти, които я формират. Това трябва да се случи до следващата сесия на Общински съвет, която ще се проведе в средата на декември.

"В писмата, които получихме тази седмица липсва мотивация. И личното ми мнение, е че въпреки, че законът ни задължава да определим минимални цени ние не трябва да се намесваме в чисто търговски отношения на един свободен пазар и да ги определяме. Затова смятам, че  решението трябва да бъде основано на изчерпателна мотивация. Такава, която да защитава не само бранша, но и клиентите.“, заяви председателя на комисията Добромир Джиков.

Председателят на Общински съвет призовава всички таксиметровите централи, включително и и синдикатите да подготвят  и предоставят методика за изчисление, която да включва  анализи, мотиви и ясни аргументи  за формиране на минимална и максимална тарифа на таксиметров превоз. "В случай, че такава методика не ни бъде предоставена, на заседание на Общински съвет ще направя предложение Община Варна да възложи на трета страна, независима одиторска или сходна организация, която да изготви такъв анализ и да го предостави на нашето внимание“, добави Тодор Балабанов.

По темата за цените за таксиметров превоз на пътници  мненията изказаха представители на “Хипо такси“, "Триумф такси“, "Ласия“ "Омега транс“, шофьори и превозвачи от бранша.

Виж коментарите (2)

Още по темата (6):
17.12.2018 Такситата във Варна поскъпват, съветниците се съгласиха!
13.11.2018 Преразглеждат казуса с тарифите на таксиджиите във Варна! Канят и основните играчи
07.11.2018 Варненски таксиджии ще спрат да приемат поръчки
05.11.2018 Таксиджиите във Варна на бунт, искат по-високи цени! Поставиха ултиматум на големите централи
09.10.2018 Секнаха желанието на таксиджиите във Варна за по-високи цени
09.10.2018 Таксиметровият бранш във Варна иска ново увеличение на цените
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).