Буря и ураганен вятър причинили инцидента със самолета във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
13:00 / 24.05.2013
9975
Причината за инцидента с излезлия от пистата самолет на летище Варна стана бурята, която изсипа над града силен пороен дъжд, както и бързо променящият се ураганен вятър, съобщи bTV. Самолетът е излязъл от пистата и в момента е извън колесата за излитане и кацане. Когато бъде изтеглен, летището, което временно бе затворено, ще бъде отворено и ще продължи работата си.

Две жени са пострадали при инцидента на летище Варна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта за "Фокус". Жените са пострадали при напускането на самолета. По първоначална информация, заради лошото време пилотът на самолета е кацнал много навътре в пистата и не му е стигнало място, за да спре. Двете пострадали жени са българка и германка, те са с фрактури и са без опасност за живота.

Междувременно от София са тръгнали 2 разследващи екипа - от звеното за разследване на авиационни инциденти от транспортното министерство и от Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА), съобщи за bTV директорът на ГВА Минчо Цветков.

Самолетът се е разминал буквално на секунди от фатален удар в земята, след който можеше да последва адски взрив. Неволен очевидец на драмата станал Георги Даракчиев, който се обади в студиото на Канал 3 и разказа какво е видял от терасата си.

"Живея до летището и от 9 етаж се вижда почти цялата писта. Дъждът беше много силен и видях как самолетът беше накрая на пистата. Но времето беше толкова лошо, че почти не можеше да се види какво става там долу. Вдигна се малко, но веднага се приземи. Ситуацията щеше да стане много лоша. После дойдоха линейки, пожарни. Много бързо реагираха хората. Овладя се положението, но щеше да стане много страшно. След като спря самолетът, не се видяха пламъци. И сега, като се проясни времето, се вижда, че самолетът е цял", разказа очевидецът.

Шквал със скорост 17 м./сек. е духал днес във Варна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), филиал Варна. Този вид вятър е много опасен, тъй като променя посоката си на движение. Той се характеризира с това, че е опасен за плавателните съдове и летателните апарати с внезапността, особено от страна, противоположна на посоката на вятъра. В момента вятърът е със скорост 2 м./сек. Количеството валежи, регистрирани през днешния ден, в рамките на 3 л./кв.


Виж коментарите (6)

Още по темата (5):
27.05.2013 До 12 месеца ще има доклад за инцидента на летище Варна
25.05.2013 Летище "Варна" се върна към нормалния си ритъм на работа
25.05.2013 Министърът на транспорта за инцидента: Действията на летище Варна са били адекватни
24.05.2013 172 са били пътниците в самолета, българка и германка са пострадали
24.05.2013 Инцидент на летище Варна, самолет излезе от пистата, двама ранени
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).