Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бутат култово заведение във Варна, за да дадат мястото на друг
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 12.12.2011Коментари (12)10101
© Народно дело
Заведение с близо 13-годишна история пред Аквариума се премахва, за да бъде дадено мястото на друг наемател. Сценарият, засягащ дървеното ресторантче "Пираня", е почти същият с разрушаването на съседния снек-бар "Класико" през юли 2010-а. Същото е и главното действащо лице в историята - областният управител Данчо Симеонов, макар че в сегашната ситуация важна роля играят както общината, така и административният съд.

Заведението "Пираня" се поява с разрешение за временна постройка, издадено от район "Одесос" през април 1999 г. Важно е да се отбележи, че в този документ не е упоменато каква е квадратурата на обекта, а само че ще има сенник. Така или иначе "Пираня" заработва и става част от пейзажа около Аквариума, като през годините изпълнява всички появяващи се изисквания, като дори се налага да затвори и да отвори отново, този път с изградена тоалетна. Дървената му конструкция е направена с необходимия за целта проект. През 2005-а статутът на обекта реално трябва да бъде променен, тъй като той вече не е временен, а постоянен. Община Варна обаче така и не издава документ за това "заварено положение", като причината за вече 6-годишното бездействие остава неизвестна.

През 2010-а областният управител Данчо Симеонов иззе управлението на Морската градина и почти цялата търговия в нея от общината. Първото му реално действие беше да събори съседното на "Пираня" заведение и да постави там друго, с друг собственик. Оцелели веднъж, собствениците и тази година искат разрешително. Отговор на искането си обаче така и не получават. Този мълчалив отказ е обжалван от собствениците пред административния съд. Какво е решението на магистратите, по същия начин и до днес остава загадка, защото то така и не е обявено. Вместо това идва заповед "Пираня" да бъде премахнато. С ясната представа, че явно властите в града държат да затворят заведението, собствениците решават да я изпълнят доброволно. Те обаче не се отказват да търсят справедливост и макар вече да са сринали сами ресторантчето си до основи, подготвят нови дела срещу местната държавна и общинска власт.

Новият собственик вече е ясен

На мястото на "Пираня", собственост на Олга Ненчева и нейната фирма "Микрон", ще се прави ново заведение. Макар все още да не са изяснени (поне официално) юридическите казуси около обекта, мястото му е дадено на фирма "Новоенержи" със собственик Красимир Терзиев. Новият наемател на терена в Морската градина има разностранна дейност, от която ресторантьорството е само една малка част, за сметка на неща като "изграждане на високотехнологични съоръжения за производство на електрическа енергия и на електропреносими системи". Не е много ясно как е определено точно това дружество да разположи там свой обект, който според статута трябва да е временен и с площ не повече от 15 кв.м. Остава и загадка защо областният управител е сметнал, че е удачно да бъде спряна дейността на едни ресторант, с който варненци вече са свикнали и в който работи цяло семейство и още 9 души персонал, за да се даде мястото му за барака, която ще се стопанисва от енергийно дружество.

Миналата година съдът спасил "Пираня"

Мераци за събарянето на заведението имало още миналата година. Тогава на искането си до общината за ново разрешително собствениците му получават устен отговор: "Трябва да отидете при областния и да се оправите с него. Вече той решава за заведенията в Морската градина." След повторно искане, този път до Данчо Симеонов, на "Пираня" е отказано разрешително. Този отказ обаче пада с решение на административния съд.

Не така се развива ситуацията със съседното заведение "Класико". То беше показно премахнато само за да се появи на негово място друго, разрешено от областния управител. Принципно неговата позиция беше, че заведенията до Аквариума заемат много повече от разрешените им 15 кв.м площ. Че новото заведение, появило се с "благословията" на Данчо Симеонов, също се е разпростряло на много по-голяма квадратура, се вижда и с просто око. Не е ясно защо в този случай не се вземат никакви мерки.

Кой всъщност управлява Морската градина

Казусът с "Пираня" поставя за пореден път на дневен ред неудобния въпрос за това кой всъщност носи отговорността за търговията на Морската градина на Варна. Ще припомним, че още при първото си посещение във Варна като министър-председател лично Бойко Борисов обеща паркът да бъде прехвърлен на общината. Думите му бяха изтълкувани в смисъл, че градината ще стане общинска собственост. На фона на това обещание областният управител Данчо Симеонов обаче иззе управлението на големите търговски обекти. По-късно, в подкрепа на Кирил Йорданов, който изведнъж се оказа кандидат-кмет на ГЕРБ, правителството реши "да върне" Морската градина на общината. Или казано по-просто, да й я даде за управление, както беше преди идването на губернатора от ГЕРБ Данчо Симеонов. В момента съществува неяснота кой всъщност взема решенията за разполагането на по-големите търговски обекти в парка, което в крайна сметка и е една от причините за събарянето на "Пираня".

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Stefan Lefedjiev
премахни филтъра

0
 
 
Май не сме имали по-корумпирана община от тази.Като се почне от общинските съветници ,общински управители и др. анимационни герои ,та стигнем до "любимият ни кмет Кирчо"
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Пролетни бури удариха страната
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: