Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цанко Цветанов: Време е за дясно управление на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 02.09.2010Коментари (0)959
© Impact Press Group
- Г-н Цветанов, каква е вашата оценка за изминалия политически сезон в местния парламент във Варна. Какво свърши ОбС и какво не успя да направи?

- През изминалия политически сезон, се случиха много интересни неща - смяната на председателя на ОбС, смяната на мнозинството, преструктуриране в самия ОбС. Доста неща не успяха да се свършат и не съм сигурен, че ще успеят да станат през настоящия политически сезон.

В местния парламент присъстват много политически субекти, които са с разностранни интереси и предвид на това много трудно се сглобява едно работещо мнозинство. Работата на ГЕРБ като партия, която пое отговорността за управлението на града, никак не е лесна.

Много трудно минаха и последните сесии. Кворумът липсваше, следобед съветниците не присъстваха в залата. В резултат на това бяха провалени няколко общински сесии. Всичко това е в ущърб на гражданите. Това е една от съществените причини, заради която много от нещата не успяха да се случат.

- Промяната на мнозинството промени ли политиката?

- Все още е рано да се каже. Тепърва ще имаме резултат. Председателите на постоянни комисии се сменяха до последно. Затова все още не се е видял резултатът от тяхната работа. Едва тогава може да се каже дали политиката е променена или е останала същата. Нормално е да се промени. Старото мнозинство беше доминирано от БСП, а сегашното от ГЕРБ. В наше лице те виждат партньори, с които да можем да провеждаме дясна политика, от която имат нужда гражданите на Варна.

Смятам, че през настоящия политически сезон трябва да се обърне внимание на бюджет 2011. Надявам се, но силно се съмнявам, че няма да има друга актуализация на сегашния бюджет. Приходната част няма да бъде изпълнена и по мое виждане се очаква дисбаланс. В края на годината ще имаме недостиг на пари. Поради тази причина трябва да се редуцират разходите и да се направят икономии. Друг път за излизане от кризата няма. Община Варна има и кредит, чийто гратисен период изтича през 2012 година, ако не се лъжа и новият кмет ще има сериозни проблеми за решаване.

- Неведнъж сте алармирали, че общината има много кредити. Предвид на вижданията, че приходната част на бюджета няма да се изпълни, достатъчно стабилна ли е община Варна във финансово отношение?

- Според мен общината не е достатъчно стабилна във финансово отношение. Заради кризата плана за приватизация не може да се изпълни, тъй като голяма част от обектите не могат да бъдат приватизирани. На тези приходи общината не може да разчита в момента. Събираемостта на местните данъци също не е добре планирана.

Както казах, най-важното е, да могат да се прецезират разходите. Бюджетът на община Варна никак не е малък, но трябва да се оперира разумно. Виждаме какво е състоянието на улиците в града. Не веднъж съм поставял въпроса и за подземната инфраструктура - състоянието й е плачевно - стари тръби, стара канализационна мрежа. В един момент този проблем ще излезе с много голяма сила.

Важно е, всяка от политическите партии да съумее да работи в интерес на гражданите на Варна, защото в крайна сметка за това са ни избрали.

- Ще съумее ли председателят на ОбС Николай Апостолов да затегне дисциплината и ГЕРБ да прокарва решения със стабилно мнозинство?

- Много трудно ще бъде. Както казах, в Общинския съвет има много разностранни политически субекти, които са с много различни интереси. Има си и традиционни партии. При нас политиката е ясна, искаме да привлечем инвеститори, данъците и таксите да са ниски, да се помага на бизнеса, защото това се отразява благоприятно на облика на града и на се разкриват нови работни места.

- При другите партии, какъв е интересът?

- При тях много трудно може да се опрадели какъв е интересът. На всяка сесия наблюдаваме различни гласувания, явно според ситуацията. Без да ги обиждам, но те не са подчинени на определена политика. Поради тази причина на ГЕРБ в лицето на председателя Николай Апостолов няма да му е никак лесно да сформира едно здраво мнозинство, което да прокарва решения.

- Г-н Гуцанов го правеше със същия брой съветници. Как ставаше това?

- Не сме били част от това мнозинство. Аз мога да говоря като страничен наблюдател. Не съм бил в кухнята, така да се каже, за да знам как е съумявал винаги да поддържа достатъчно за него мнозинство. Моето виждане е, че по някакъв начин е успявал да удовлетвори съответните интереси - било то политически или икономически на отделните политически субекти. а предстоящите местни избори, да се явим като "Синя коалиция плюс"

- ДСБ излязоха от Синята коалиция. Как ще се отрази това в контекста на предстоящите местни избори догодина?

- Това е един много труден и тежък момент, както за СДС, така и за партньорите от "Синята коалиция" - ДСБ. Там имахме принципни различия. Вижданията ни се разминаха относно формирането на нова група в Общинския съвет. Според нас тези "въртележки", които се получават в ОбС, не работят в интерес на гражданите.

Ние влязохме с обща листа СДС-ДСБ. Вярно, влязохме само трима съветници, но изборите бяха много трудни и всички други десни партии отпаднаха от надпреварата - Демократическа партия, Съюз на свободните демократи, Ново време, НДСВ. След като избирателят е решил по този начин да присъстваме в Общинския съвет, би следвало коалицията да не се разваля. За съжаление, колегите от ДСБ решиха друго.

Смятам, че в интерес на избирателите е, на предстоящите местни избори, да се явим като "Синя коалиция плюс". Ако това не се случи, вината няма да е в СДС.

- Винаги сте имали търкания на местно ниво. Ще успеете ли да се обедините за изборите?

- Нашето желание е да се обединим. Това обаче не е едностранен акт и не зависи само от нас. За да се случи трябва да го желаят и партньорите от ДСБ.

В устава на СДС е посочено, че местните организации сами решават в какъв формат да се явят на изборите. Това решение ще се вземе от Общинския съвет на Градската оргаизация на СДС. Единственото изискване е партиите да изповядват нашите цености и принципи. Нашето желание е да се явим в по-голям формат - с ДСБ и всички други формации в дясното пространство.

На предните избори се случи една полукоалиция. Шест партии подкрепиха един кандидат за кмет и за районни кметове. Повечето от партиите обаче участваха с различни листи за общински съветници. Въпреки, че в политиката, едно плюс едно невинаги прави две, ако всички бяха участвали с една листа, щяхме да имаме шест или седем съветници. Иначе се получава разхвърляне на гласовете.

- Каква е нагласата на вашия електорат относно кметската кандидатура?

- Наше виждане е, че е време за дясно управление на Варна. Много интересни неща се наблюдават. Кирил Йорданов е кмет трети мандат с подкрепата на БСП. На последните сесии, групата на БСП се разграничи от него и станаха едва ли не странични наблюдатели на процеса, който сами предизвикаха.

Трети мандат градът се управлява от кмет издигнат и подкрепен от БСП. Поради тази причина мисля, че е време вече Варна да се управлява от дясна партия.

Относно кандидатурата за кмет - ние правим сондажи, но не искам да говоря с имена, защото до някаква конкретика не сме стигнали. Идеята е, да имаме единен кандидат за кмет, подкрепен от всички дясномислещи хора във Варна.

Моята идея е, да има и обща листа за общински съветници, защото само по този начин можем да влияем действително и то благоприятно върху управлението на града.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: