Цената на "Дупката" разбуни духовете, ето как се е стигнало до оценката

Автор: Пламена Николова
Коментари (7)
10:05 / 15.10.2018
5791
Да бъде обявен конкурс за идеен проект за бъдещето на "Дупката" в центъра на града обмисля Община Варна. Това може да стане едва след като Общината финализира сделката, за която държавата отпусна на Варна 43 млн.лв. Тогава и статута на имота ще бъде променен в публична общинска собственост, за да не може отново да бъде прехвърлян, заменян или апортиран. Това сподели за Varna24.bg председателят на Общинският съвет във Варна Тодор Балабанов.

"По отношение на статута има единомислие по въпроса, че незабавно щом бъде придобито дружеството ще пристъпим към действия по обявяване на имота за публична общинска собственост, за да могат да се спрат всякакви спекулации по въпроса какво ще се случи с имота и в чии ръце би могъл да попадне. Той е на общината, следва да бъде на общината, така че при всички положения статута ще бъде такъв. Към настоящия момент предназначението на терена е за търговски дом по план от 2006 г. Каквото и да се реши оттук насетне да се прави това преминава през промяна на предназначението на терена. Към този момент се обсъждат различни варианти, но в Общинския съвет не сме коментирали тези възможности", каза Балабанов.

По повод на цената на сделката, която разбуни духовете той обясни:

"Цената е на база оценка на лицензирани оценители. Те са определили такава стойност на пакета акции, който предстои Община Варна да придобие. Оценката е направена на база бъдещи приходи от инвестиционен проект, който би могъл да се реализира на мястото на т.нар. "Дупка". Това не е оценка на самата земя, затова не би следвало да се правят асоциация каква е цената на квадратен метър и т.н. Това е оценка на бъдещ приход от реализиран инвестиционен проект".

Председателят на местния парламент допълни, че една от идеите, които се обсъждат е да бъде обявен конкурс за идеен проект за мястото, но на този етап е важно първо да бъде финализирана сделката.

"Стъпка по стъпка трябва да се движат нещата. Да се придобие дружеството, да се промени статута на имота и след това да се мисли за вариантите за неговото ползване", допълни Тодор Балабанов.

Виж коментарите (7)

Още по темата (53):
29.02.2024 Благомир Коцев с новина, която варненци чакат от четири десетилетия
09.01.2024 Кметът на Варна: Ще има широко публично обсъждане и дори местен референдум относно "Дупката"
02.03.2021 Експерт: Очакваме за Деня на Варна с публично обсъждане да бъде избран най-добрият проект за Дупката
22.10.2019 Запознайте се с Топ 3 предложенията на експертите и гражданите за Дупката
07.10.2019 Варненци не искат мол или хотел на мястото на Дупката! Ето какво е масовото желание
06.10.2019 Обявяват какво искат варненци на мястото на Дупката в центъра на града
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).