Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цената на рибата скача от таксата за течаща вода
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 04.09.2017Коментари (0)1297
©
Високите такси, специално за ползване на течаща вода от реките, правят цената на изкуствено отглежданата риба неконкурентна, въпреки по-добрите й вкусови качества, алармират производители на аквакултури. Има два вида такси според Закона за водите: за водоползване и за водовземане.

В язовирите е само за водоползване и се определя на декар за садково стопанство и то плаща не повече от 50-100 лева годишно. Докато нашите стопанства на реки, където се прави заустване и водата се отклонява към тях, плащат до 100 000 лева такса за водовземане, заяви за в. "Черно море" д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на рибарското сдружение БГ ФИШ.

Той прави сметка, че само от несправедливо високата такса цената на рибата, отглеждана в течаща вода, скача с по 20-30 стотинки за килограм, спрямо тази от садковите стопанства в язовирите, която няма толкова добри вкусови качества. Освен това стопанствата на реките задължително трябва да имат водомери, които да отчитат ползваната вода, в противен случай няма да получат разрешително за следващата година. А как се слага водомер на река, ами нали замръзва през зимата, недоумява браншовикът. По неговите думи проблемът засяга около 100 стопанства за аквакултури - пъстърва, шаран.

Общо 13 разрешителни за водовземане, за да бъдат отглеждани аквакултури (включително в Черно море), са издадени на територията на Басейнова дирекция "Черноморски район", обясниха за в. "Черно море" от институцията. От тях са изградени седем рибарници: четири по поречието на реките Камчия, Провадийска, Велека и Чукарска, а други шест са в проект. Издадено е едно разрешително за садково стопанство в язовир "Цонево", но то все още не е изградено.

В зависимост от вида на отглежданата риба изискванията за количество на ползваната вода са различни, уточниха експертите от дирекцията. Според тях условията в Черноморския басейнов район са подходящи предимно за отглеждането на шаранови риби, които са по-малко взискателни и се нуждаят от по-малки количества вода в сравнение с пъстървовите видове.

Нормативната уредба до 4 април 2008 г. изискваше да се начислява такса на воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности в зависимост от ползваните декари. След тази дата отпадна таксата за ползване на воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности. И в новата тарифа за таксите за водовземане и за замърсяване, която е в сила от 6 януари 2017 г., не се плаща никаква сума за ползване на воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности. Единствено се дължи такса за водовземането. Тя е за водоснабдяване на производството на аквакултури с повърхностни и от подземни води. Тарифата за водоснабдяване за аквакултури от повърхностни води е 0,001 лв./куб. м от 1 януари 2017 г. , 0,002 лв. за куб. м от началото на 2019 г. и 0,003 лв. за куб. м от 2021 г.

За водоснабдяване за аквакултури (или животновъдство) от подземни води таксата от 1 януари т.г. е 0,03 лв. за куб. м, от началото на 2019 г. се вдига на 0,06 лв. за куб. м, а от 1 януари 2021 г. - 0,08 лв. за куб. м, посочиха от Басейнова дирекция. 550 лв. е била една от най-високите такси, платени от рибно стопанство на територията на Черноморския басейнов район за 2016 г.

По отношение изискването за монтиране на водомер експертите от дирекцията са категорични. В Закона за водите има разпоредба (чл. 194а, ал. 1), според която отнетият при водовземането обем вода се измерва посредством отговарящи на нормативните изисквания измервателни устройства. Не е допустимо измерване на отнетия обем вода по други начини. Те смятат, че има редица технически решения, които позволяват подходящо монтиране на водомерни устройства за водовземане с различни цели.

От рибарското сдружение БГФИШ заявиха за в. "Черно море", че ще настояват през Министерството на околната среда и водите за нова, по-справедлива тарифа специално за ползването на течаща вода от реките при производството на аквакултури. Според тях в случая практически не ставало дума за водовземане, тъй като ползваната вода отново се връща в реката, и то напълно пречистена в рибното стопанство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: