Център за контрол на нефтените разливи ще има в Морското училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:53 / 30.10.2018
1989
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ във Варна ще получи финансиране за създаването на център за дистанционно наблюдение на нефтени разливи, който ще допринесе за опазването на Черноморското крайбрежие.

Общо над 70 000 евро дават на 3 български университета компаниите Total, OMV и Repsol, които имат разрешително за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок Хан Аспарух“, съобщава БНР.

Проектите, които ще получат финансова подкрепа са насочени към обучението на български специалисти в нефто-газовата промишленост, както и други научноизследователски дейности в Черно море. Софийският университет "Св. Климент Охридски“, Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски“ и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ имаха възможност да участват в конкурс, обявен по-рано тази година, и да кандидатстват за подпомагане на свои проекти.

Одобрено е и предложение, разработено съвместно от Софийския университет и Минно-геоложкия университет, за изследването на геоложките слоеве на устието на река Камчия. Проектът ще подпомогне студентите в обучението им, като усъвършенства практическите им умения.

Третият отличен проект е реновиране на химическа лаборатория в Геолого-географския факултет на Софийския университет, което ще осигури по-добри условия за обучение на студентите, както и за провеждането на научноизследователска дейност.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).