Част от новите автобуси вече са във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (6)
09:37 / 20.09.2022
11884
Част от новите електробуси вече са във Варна, научи Varna24.bg. Първите обществени возила са паркирани на територията на ОП "Градски транспорт", но се очаква в пълния си обем превозните средства да бъдат пуснати по маршрутите на отделните линии към края на годината или в началото на следващата.

Както неотдавна медията ни информира, доставката на 60 електрически автобуси, от които 40 тип "соло“ и 20 тип "съчленен“, 60 броя зарядни станции за бавно зареждане и 2 броя за бързо зареждане, е по проект "Екологично чист транспорт за Варна“, който се реализира от Община Варна по ОП "Околна среда“.

Целта на проекта е да допринесе за подобряване на качеството на атмосферния въздух, посредством намаляване на нивата на фини прахови частици и азотни оксиди, опазване на околната и повишаване на качеството на услугите в обществения транспорт. Това съобщи на пресконференция ръководителят на проекта Младен Иванов, в присъствието на екипа по проекта. 

Екологичните превозни средства ще обновят парка на общинската фирма "Градски транспорт“. Автобусите тип "соло“ са с приблизителна дължина 12 метра и 20 броя седящи места, а съчленените - с приблизителна дължина 18 метра, с минимум 36 седящи места. Те са оборудвани с ABS и ASR системи, които осигуряват безопасност при шофиране, с батерии от модулен тип, с възможност за подмяна, оборудвани с климатик, допълнително отопление и рампа за трудноподвижни лица и детски колички.

60-те зарядни станции ще бъдат монтирани в депото на "Градски транспорт“, а станциите за бързо зареждане  - на обръщачите на Почивка и "Вл. Варненчик“. 

Стойността на проекта е 85,47 млн. лв., от които почти 70 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ и 15,4 млн. лв. са средства, осигурени от Община Варна. 

Това е пореден проект по европейска проглама, разработен от екип на Община Варна, с цел поетапно обновяване на автомобилния парк на обществения градски транспорт. До момента  са успешно реализирани още три проекта, в рамките на които бяха закупени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса. 

Повече за екстрите на новите автобуси и начина на ползване, за които съобщиха неотдавна на брифинг в Община Варна, вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).