Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Частично замърсяване се появи във водата на Втора буна във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 08.06.2020Коментари (6)4169
© Фейсбук
Варненката Александра Атанасова публикува в групата "Видяно и чуто във Варна" клип, в който се вижда частично замърсяване във водата на Втора буна във Варна.

Все още няма информация от РЗИ на какво се дължи жълтото оцветяване на морската вода, след като по последни данни за пробите, взети от морето по варненските плажове нямаше данни за отклонения от показателите и нормите на водата.

За Varna24.bg зам.-директорът на РЗИ Варна д-р Елена Генева обясни, че няма подаден сигнал за въпросното замърсяване и след информацията, предоставена от медията ни, на място ще бъде изпратен експерт, който да вземе проби от водата.

"РЗИ осъществява контрол върху качеството на водата за къпане, съгласно Наредба 5 на МЗ и МОСВ. Традиционен период за извършване на първото пробонабиране е края на май. В началото на седмицата вземахме проби по цялото Черноморие от Златни пясъци до Бяла. Тези зони са 23 на брой. Качеството на водата за 21 от зоните е отлично, а за две от зоните, е добро. Категориите са отлично, добро, задоволително и лошо. Проби се извършват през целия сезон в зоните за къпане. След разлива от спукания тръбопровод не са констатирани съществени замърсявания, проби са вземани още в средата на октомври 2019 г.", обясни началникът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.   

Тя допълни, че тази година към традиционното пробонабиране на Офицерски и Централен плаж, ще се извършва мониторинг на водата и на Аспарухов плаж три пъти седмично.

Припомняме, че още на 27 май, бе съобщено, че десет дни преди това авариралият тръбопровод във Варненското езеро е запушен от двете страни и фекални води не се изливат нито в езерото, нито в морето. 

Прокопаване на траншеята по дъното на Варненското езеро за полагане на тръбопровода започна на 1 юни в южната част на трасето, извън фарватера.

"Удълбочаването се прави от минус 2 до минус 13 метра, работим активно, ползваме и специализиран плаващ кран за драгажните дейности", обясни Христо Николов, главен инженер на фирма "Хидроремонт - ИГ“, която извършва подводните ремонтни дейности. Вече е премахнат дефектиралият участък от тръбопровода. Парчето - около 270 м, бе извадено, доставена е новата част.

Авариралият тръбопровод е изграден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведен в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите "Аспарухово“ и "Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна. По данни на ВиК Варна в момента отпадъчните води преминават през механично пречистване в КПС-Аспарухово преди да попаднат в аварийния тръбопровод. Агрегатите и системите с аерационно, механично и друго съпътстващо оборудване са в непрекъснат работен режим, като се осигурява необходимото механично пречистване на водите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
+1
 
 
Хората не вярват на институциите вече. По добре отпишете Варна този сезон. Освен това пръскат пясъка по плажовете с препарати против гъдинки, но после какво става на кожата не е доказано ?
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
+1
 
 
Кат гледам колко ги ИбЕ и варненци, така ще е вече
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
+1
 
 
Много им отива на пластмасовите палми!
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
+1
 
 
Вземете шишета с вода за доказателство, ония пак ще извадят измислени проби, цялата вода във Варна е с лайна, миризмата не лъже
Aнонимен
на 08.06.2020 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: