Частично замърсяване се появи във водата на Втора буна във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
13:33 / 08.06.2020
4217
Варненката Александра Атанасова публикува в групата "Видяно и чуто във Варна" клип, в който се вижда частично замърсяване във водата на Втора буна във Варна.

Все още няма информация от РЗИ на какво се дължи жълтото оцветяване на морската вода, след като по последни данни за пробите, взети от морето по варненските плажове нямаше данни за отклонения от показателите и нормите на водата.

За Varna24.bg зам.-директорът на РЗИ Варна д-р Елена Генева обясни, че няма подаден сигнал за въпросното замърсяване и след информацията, предоставена от медията ни, на място ще бъде изпратен експерт, който да вземе проби от водата.

"РЗИ осъществява контрол върху качеството на водата за къпане, съгласно Наредба 5 на МЗ и МОСВ. Традиционен период за извършване на първото пробонабиране е края на май. В началото на седмицата вземахме проби по цялото Черноморие от Златни пясъци до Бяла. Тези зони са 23 на брой. Качеството на водата за 21 от зоните е отлично, а за две от зоните, е добро. Категориите са отлично, добро, задоволително и лошо. Проби се извършват през целия сезон в зоните за къпане. След разлива от спукания тръбопровод не са констатирани съществени замърсявания, проби са вземани още в средата на октомври 2019 г.", обясни началникът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.   

Тя допълни, че тази година към традиционното пробонабиране на Офицерски и Централен плаж, ще се извършва мониторинг на водата и на Аспарухов плаж три пъти седмично.

Припомняме, че още на 27 май, бе съобщено, че десет дни преди това авариралият тръбопровод във Варненското езеро е запушен от двете страни и фекални води не се изливат нито в езерото, нито в морето. 

Прокопаване на траншеята по дъното на Варненското езеро за полагане на тръбопровода започна на 1 юни в южната част на трасето, извън фарватера.

"Удълбочаването се прави от минус 2 до минус 13 метра, работим активно, ползваме и специализиран плаващ кран за драгажните дейности", обясни Христо Николов, главен инженер на фирма "Хидроремонт - ИГ“, която извършва подводните ремонтни дейности. Вече е премахнат дефектиралият участък от тръбопровода. Парчето - около 270 м, бе извадено, доставена е новата част.

Авариралият тръбопровод е изграден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведен в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите "Аспарухово“ и "Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна. По данни на ВиК Варна в момента отпадъчните води преминават през механично пречистване в КПС-Аспарухово преди да попаднат в аварийния тръбопровод. Агрегатите и системите с аерационно, механично и друго съпътстващо оборудване са в непрекъснат работен режим, като се осигурява необходимото механично пречистване на водите.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).