Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чехите "надвили" французи и италианци за новите автобуси на Градски транспорт
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 28.09.2009Коментари (0)1575
© Varna24.bg
Договорът за закупуването на 10-те нови автобуса е сключен директно с производителя - чешката фирма Tedom. Конкурсът за избор на фирма, която да достави автобусите, се проведе според ясните правила на Закона за обществените поръчки. Това заяви  прокуристът на общинската фирма "Градски транспорт" в отговор на обвиненията на депутата Яне Янев за скандално висока комисионна при сделката.

Според председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията покупката на нови автобуси за една от транспортните фирми във Варна е свързана с престъпна практика. За схемата сигнализирала високопоставената личност от Франция. От документите ставало ясно, че комисионната от закупуването на автобусите била 30-40%, посочи Янев, като вчера във Варна отказа да разкрие подробности за замесените в тази корупционна практика лица и се закани да даде случая на прокуратурата, припомня Дарик.

„Не съм бил там, не съм чул точно какво е казал Яне Янев. Затова и не мога да коментирам изказванията", заяви Пенчо Пенчев.

Другият кандидат в конкурса - Булавто, предложили автобуси „Irisbus". Офертата на чешката фирма „Тедом" обаче била оценена от Съвета на директорите на "Градски транспорт" като по-добра по всички показатели - технически характеристики, цена и лизингови условия, обясни Пенчев.

"Irisbus" е собственост на обединението на Fiat-Iveco с Renault, като компанията е базирана във френския град Лион, установи проверка на Дарик.

Тази година фирма „Градски транспорт" обнови парка си с 10 чисто нови автобуса Tedom C12, които обслужват линиите на обществения транспорт във Варна от март тази година. Автобусите са газифицирани и отговарят на всички европейски и световни изисквания за опазване на околната среда и за удобства и безопасност на пътниците и шофьорите. Инвестицията е на стойност 1.95 млн. евро и е направена от "Градски транспорт" в рамките на програмата за развитие на дружеството, като първата вноска по лизинга за автобусите в размер на 10% от цялата сума бяха поети от общинския бюджет.

Градски транспорт обслужва повече от половината автобусни линии във Варна. Фирмата е 100% общинска собственост.

Средната възраст на автобусите на „Градски транспорт" е малко над 14 години. Дружеството изплаща редовно лизинговите вноски. Други нови автобуси засега няма да се купуват, тъй като общинският превозвач няма финансовата възможност, посочи Пенчев.

Източник: Дарик




Още по темата: общо новини по темата: 2
27.09.2009 »
16.06.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: