Чело квартет "Растрели“ се завръща с още слава във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:46 / 29.01.2019
1854
Харизматичната чело четворка има много емоционална връзка с Варна и пролетния фестивал на града. Когато за пръв път излиза пред варненската публика, годината е 2005 и името на Растрели е познато на света само от архитектурата. Четиримата - Кирил Кравцов, Сергей Драбкин, Михаил Дегтярьов и Кирил Тимофеев са се събрали едва през 2002. В началото те вземат назаем от славата на титана на архитектурата граф Бартоломео Растрели, създател на елисаветинския барок и един от бащите на блясъка на Санкт Петербург – роден град на трима от тях. Но стремителната им световна кариера скоро дава и музикален блясък на благородното италианско име. Варна 2005 е една от първите стъпки на квартета по пътя към върха. Първият им концерт в Градската галерия остава паметен и за тях, и за варненската публика, която приветства всеки следващ гастрол на квартета с нарастващ ентусиазъм. След разтърсващ концерт в Операта през 2014, сега "Растрели“ идват с нова програма в любимия им модус - на границата между стилове и жанрове, и ще я представят на 12 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.  

"Растрели“ ще пристигнат във Варна от Германия, където основно живеят, с актив от вече над 1000 концерта по престижните сцена на Европа и света, и обогатени от запомнящи се партньорства с големи музиканти като King’s Singers, Гьора Фейдман, Давид Герингас, Жил Апап, Casal Quartet, Андрей Самсонов, Сергей Шнуров, Светлана Сурганова.

Четиримата ще представят най-аплодираната си нова програма "От Брамс до Бийтълс“.  

Музикалната критика пише за "Растрели“, че могат да звучат и като цял симфоничен оркестър, и като джаз формация или танго група. "Първата цигулка“ – премиер челистът Кирил Кравцов признава, че всяка добра музика е изкушение за четиримата и стилистични бариери пред тях няма, важното е да събудят въображението на слушателите, да ги накарат "да чуят“ в струните звука на саксофон, на бандонеон или роял. А за единния облик на всички интерпретации на квартета огромна е заслугата на Сергей Драбкин, който прави голяма част от аранжиментите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).