Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Честито юлско слънце!
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 01.07.2016Коментари (0)1117
© Вulfoto
Началото на лятото. Слънцето таи енергия, която се влива в младите ни клетки...догарящи огньове, звън на китари, вплетени пръсти, бунт и надежда...Никой от нас няма амбицията да напише нещо неписано за хипарския феномен по посрещането на първото юлско слънце. Вече е изписан вагон със словесна емоция и енциклопедични справки. А от 1986 г. насам си е вече длъжка историческата пътека на July morning. Всъщност точно 30 години. Свободата кипи в клетките на всички ни. Някъде свободно, другаде - не съвсем.

Варна, Офицерския плаж. Ако сте попаднали там днес призори, като нищо сте чули много случки за "смахнатия комунизъм", за казарми, за разпити в милицията, лагери, бягство през граници, за намаляване на поведението в училище или направо за изключвания. За бръснене на глави и остригани до късо плитки. За едно друго време, други хора и друга система. За непонятна борба, в която хората преди 30 години са влизали по различен начин - който както я усеща. Борбата трябваше да се случи навън, защото място за нея в клас нямаше. А къде навън, освен на морския бряг е най-подходящо да срещнеш първите си поети, писатели и музикални групи, невключени в учебниците? После идва масовката. Тревата и въшките, субкултурата, която аха - да промени идеята на Първите юлски бунтари.

Ако се бяхте събудили тази сутрин, щяхте да чуете разкази и спомени. За хора, случки, желания, мечти. Защото Джулай е спомен. За времето, когато да посрещнеш слънцето до огън на плажа е било почти преврат. Джулай е полет над кукувиче гнездо. Вик за свобода е. Урок по побратимство. Завера. В случай, че сте на по-малко от 30 години (или на повече от 60), то моля, не вярвайте, че Джулай е дата! И празник не е. Джулай е вдишване. От онези, в които спираш дъха си, за да събереш място за вик. И този вик да пазиш и ползваш всеки път, когато някой се опита да прекърши крилете ти, да събори дънер по пътя ти, да ограби свободата ти.

Джулай е място за обмен на идеи, разговори, поезия, музика. И на всеки 1 юли ще слушам тази песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning - "Юлско утро". Защото мястото и е някъде сред тези разхвърляни думи. Може би ще я чуете и вие. Поне веднъж. Ако носите поне молекула от тогавашната бунтарщина на шепата хипита, излезли на брега с огън в очите, китари в ръцете и таралеж в гащите. Тази година историческите справки за Джулай се отлагат. Има ги в енциклопедиите, има ги в Уикипедия. Магията е другаде. Тя е в кръвта и пламъчетата от далечината на погледа ни. Честито юлско слънце! И нека да е светлина!


Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: