Честваме 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:58 / 18.07.2016
1379
На 18 юли се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий.

Васил Левски напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Васил Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

Днес Варна ще чества 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски с общоградско честване, което ще се състои пред паметника на великия българин в Морската градина от 9:30 часа. Съорганизатори на събитието са Военноморските сили и Община Варна.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...
Коцев: Варна и Бургас се обединяват в искането си за скоростен пъ...
Заради катастрофите: Обезопасяват автобусните спирки във Варна
Шефът на Автогара Варна с подробности, наистина е много модерна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).