Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Честваме 572 години от битката при Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:35 / 10.11.2016Коментари (0)1331
© Черно море
572 години от битката при Варна бяха отбелязани на 10 ноември с тържествена церемония в парк музея "Владислав Варненчик".

На тази дата през 1444 г. османската армия разгромява при стените на Варна съюзените християнски войски. Кръстоносният поход, ръководен от полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди е последен в историята. Заради разнородния състав на армиите участвали в сражението, то е наричано "битката на народите". В сражението край стените на Варна е убит крал Владислав III, който остава в историята като Варненчик.

"Тази дата трябва да се помни, защото ако Европа не е обединена, ще загуби своята цивилизационна стойност. Европа може само единна да се опази и да съхрани своите древни устои. Пример за тази обединеност е точно последният кръстоносен поход от Среновековието - походът на Владислав Варненчик. Международната конюктура е такава, че това послание действително е актуално и в настоящия момент. Хората се страхуват от бежанците, които прииждат, но аз мисля, че не трябва да изпадаме в крайности. Според мен не трябва да правим аналогия между двете събития обаче. В единия случай имаме инвазия от страна на Османската империя, докато днес става въпрос за изплашени, подгонени от войната хора, които търсят убежище. Разликата е огромна и не би трябвало да има подобен тип сравнения. Казвам го, защото тези страхове биха могли да доведат до сериозни последици. Обикновено страхът води до зло. Не би трябвало да се страхуваме, трябва да помогнем! Това е вярното решение - помощта, но тя трябва да бъде адекватна" - каза директорът на парк-музея на бойната дружба Марин Костов.

С нова статуя на Владислав Варненчик във фонда си, посрещна годишнината от битката при Варна музеят. Тя е експонирана в коридора на музея преди около месец и е достъпна за варненската публика. Вече има и указателни табели с подробна информация. Тази скулптура е окачвана близо 40 години. "Дело е на професор Мариан Конечни. Той и архитектът на музея Камен Горанов са обсъждали преди около 40 години да бъде изграден 11-метров паметник - конна статуя на крал Владислав Варненчик. Идеята по всяка вероятност е била да бъде поставен в средата на стълбището, разцепвайки стълбището на две. Тази идея обаче се оказва изключително скъпоструваща и някак замира във времето. През 2015 г., по време на честването на 80-годишнината на професор Конечни, организирано от българския културен институт във Варшава, се решава да бъде направено умалено копие на тази мечтана 11-метрова скулптура, изработена от бронз. Българският културен институт предоставя материала.

Проф. Конечни прави паметника и го дарява на Българския културен институт във Варшава, а той го предостави на нас, за да го експонираме. Транспортирахме го благодарение на Военноморските сили на Република България и ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", за което сме им признателни" - каза още Марин Костов.

На тържествената церемония по повод 572 години от битката при Варна присъстваха командирът на ВМС Митко Петев, областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, директорът на Военноисторическия музей Мариана Кръстева, началникът на РУО-Варна Венцеслава Генова, районни кметове.
По традиция бяха поднесени венци и цветя на признателност.
Церемонията приключи с тържествен марш на почетния караул на ВМС.


Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: