Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Четящите варненци ще пътуват безплатно по две линии в градския транспорт на 29 юли
Автор: Екип Varna24.bg 14:18 / 26.07.2016Коментари (2)5539
© Varna24.bg
Варненци, които четат книга в градския транспорт ще пътуват безплатно на 29 юли. Това потвърди за вестник "Черно море" изпълнителният директор на "Градски транспорт" ЕАД Злати Златев и уточни, че предложението ще важи за тролейбусна линия 88 и автобус 31 А - в рамките на целия ден. 

Жестът е във връзка с откриването на тазгодишното издание на "Алея на книгата". "За да не създаваме дискомфорт на гражданите и за да предпазим нашите служители от евентуални конфликтни ситуации, решихме изобщо да няма контрольор в тези две линии през целия ден и всички да пътуват безплатно. Избрахме линия 88 и 31 А, защото така на практика обхващаме целия град. Тролей 88 свързва кварталите "Аспарухово" и "Вл. Варненчик" с центъра на града, а 31 А пътува по обиколния маршрут до "Виница", като влиза и в "Свети Константин и Елена". Така на практика всички граждани и гости на Варна ще имат възможност да слязат и да се приберат безплатно до центъра на града, за да посетят Алеята на книгата в деня на официалното й откриване" - обясниха от "Градски транспорт".

За откриването на "Алея на книгата" във Варна се очаква да пристигне председателят на Комисията по култура и медии към Народното събрание Славчо Атанасов. Тази година в изложението ще се включат над 50 издатели, групирани в 16 шатри по ларгото, 6 от издателствата, които участват са варненски. "Миналата година, когато се допитах до колегите, изчислихме, че в града в рамките на 10 дни, докато е "Алея на книгата", влизат между 35 и 40 000 книги. Подобно нещо е невъзможно да се случи по друг начин. Тъй като по време на изложението хората често ни задават въпроса дали книгите, които се предлагат са стари и бракувани, искам да кажа, че има и такива, но основното количество са нови книги. Направихме справка с всички издателства и се оказва, че тази година във Варна ще бъдат представени 2000 - 2500 нови книги, издадени между миналогодишното и тазгодишното издание на Алеята. Като се има предвид, че в България всяка година се издават около 10 000 нови книги, но в това число са учебниците, помагалата и книгите на авторите-самиздат, ясно е, че тези 2500 книги са по-голямата част от новите заглавия" - каза Василка Ванчева - член на УС на асоциация "Българска книга", която организира "Алея на книгата", с подкрепата на Община Варна. 

"Едно такова събитие е от изключителна важност, както за автори и издатели, така и за гражданите и гостите на града. От една страна издателите получават директен достъп до публиката и разбират какво се търси. От друга страна хората се срещат с книгата и това насърчава четенето. Това е много важно, тъй като според последните проучвания България е на предпоследно място по грамотност в Европа, на последно е Румъния. Говорим за 15-годишни ученици, които познават буквите, могат да четат, но не разбират написаното. Това е функционална неграмотност" - уточни Василка Ванчева. 

Предвидена е и богата съпътстваща програма в Литературния кът на Алеята. Акцент в нея е представянето на нови и млади автори. Организаторите обещаха догодина във връзка с Европейска младежка столица фокусът изцяло да е върху млади автори, като не е изключено да бъдат поканени и гости от чужбина. 

Оказва се, че центърът на Варна е естествен домакин на "Алея на книгата". Кристиана Димчева, главен библиотекар на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" разказа, че точно на мястото на днешния хотел "Черно море" в сградата и двора на училище се е провело първото подобно изложение в страната, което тогава се е наричало мострен панаир. Това се случва на 18 юли 1927 година. "Книжари, издатели, учители и библиотекари са в Комитета на българската книга, който организира първото издание във Варна. Призивът е четящият човек в града да може да види какви книги излизат в България, защото се установява, че до този момент такава възможност има само библиотекарят в Народната библиотека. Ние можем да кажем колко много издатели са участвали и колко книги са представени на това първо изложение, защото варненската библиотека получава по един екземпляр от всички книги. Мострен панаир на книгата във Варна се провежда и през 1928 и 1929г., а през следващите години събитието придобива друга форма" - сподели Кристиана Димчева.

Тазгодишното издание на "Алея на книгата" във Варна ще е от 29 юли до 7 август.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: