Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чикаго се любува на Варненското злато, Канада се готви
Автор: Екип Varna24.bg 08:57 / 12.04.2023Коментари (0)596
©
В музея "Фийлд" в Чикаго бе открита изложбата "Първите крале на Европа". В нея са събрани над 700 експоната от 27 музея в единадесет страни от Югоизточна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия и Черна гора.

За първи път пред американската публика ще бъде разказана историята на възникването и разцвета на властта и свързаните се нея социални групи - владетели, вождове, царе - на Балканския полуостров и съседните територии от пето хилядолетие до края на първо хилядолетие пр. Хр. Това значимо културно събитие стана възможно благодарение на сътрудничеството и упоритата работа на сътрудниците на музейните институции и старанията на ръководството на музея "Фийлдс".

В изложбата важно място е отделено на най-ранните сведения за елитарно общество - находките от Варненския халколитен некропол. РИМ-Варна участва в мащабното събитие с експонатите от Гроб 36 на световно известния археологически обект, съобщиха от Археологическия музей в морския град, научи Varna24.bg.

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хил. преди Христа. Смята се, че находките от Варненското злато са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (V хил. пр. Хр.).

Гроб 36 се е намирал в югоизточния сектор на некропола, където са открити по-голямата част от погребенията с богати гробни дарове. Размерите и ориентацията на гробната яма не са определени поради еднородността на материала на терена и този в гроба. Даровете са открити разпределени на няколко места в гробната яма. В северната част са открити черупки от денталиум, разпръснати около медна брадва. Централната част е маркирана със златен жезъл и две златни гривни. Зооморфните апликации и фигури също са открити около жезъла. Останалите златни предмети са разпръснати из цялата гробна яма. В южния сектор на ямата са разположени мраморен съд, покриващ костен идол и кремъчна пластина. Намерени са и два керамични съда и кремъчна пластина, заедно с животински зъб и медна игла. Общият брой на предметите в това символично погребение е 857, а теглото на златните предмети е 789 гр.

Изложбата ще бъде представена в Чикаго до януари 2024 г., а след това ще гостува в Националния музей на Канада в Гатино от април 2024 г. до януари 2025 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: