Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чикс и Джани Валино: "Откритие" е една най-големите възможности за певци, композитори и автори от цял ​​свят!
Автор: Екип на Varna24.bg 09:20 / 30.08.2022Коментари (0)1476
©
Чикс (Чинция Роса) си е сътрудничила като музикант и изпълнител с някои от най-известните италиански поп и рок групи. Международната й кариера започва през 2004 г. с  участието й в румънския фестивал "Златният елен“. Участвала е в най-популярните европейски песенни конкурси. През 2005 г. печели първо място в двата конкурса на фестивала "Откритие“ – за най-добър изпълнител и за нова песен. От 2000 г. Чикс съвместно с продуцента си Джани Валино ръководи музикалния център Karibu, който съчетава професионално звукозаписно студио, репетиционна зала, мениджърски услуги и музикална школа. Днес Чикс продължава да развива самостоятелната си кариера като певица и цигулар, както и като вокален педагог на професионални изпълнители и изгряващи звезди, като дуета 008, отличен с първа награда на фестивала "Златни искри“ в България.

Джани Валино започва да свири на китара на 10 години. Учи композиция, аранжиране и музикално програмиране в престижното Висше музикално училище в Салуцо, Италия. Освен като китарист, има голям опит като аранжор и звукорежисьор. Работил е съвместно с някои от най-известните италиански продуценти. Като продуцент е присъствал на редица музикални фестивали в Източна Европа. Заедно с Чикс разработва проекта "Италиански стандарти“ – преработка в нов, "модерен“ поп/рок аранжимент на някои от най-известните италиански песни.

Ето какво споделят те в интервю, част от поредица, осъществена по повод 30-годишнината на Международния музикален фестивал "Откритие", която се навършва през 2022 г. Участници в конкурсите и гости на фестивала през годините споделят впечатленията си. 

- От каква възраст се занимавате с изкуство?

Чикс: Започнах да пея на 14 години, но преди това вече свирех на цигулка от 7-годишна. Отдавна се занимавам с музика!

Джани: Никога не съм пял и по-добре за всички (смее се). Шегата настрана, първо започнах да свиря на китара и след това учих, за да бъда аранжор и звуков инженер.

- От кого се учихте и вдъхновявахте?

Чикс: О, в кариерата си съм срещала много прекрасни певци, продуценти, преподаватели и винаги съм се опитвала да науча нещо от всички. Ако обаче трябва да кажа конкретно име, което има особено място в сърцето ми, това е Джо Естил, създала свой метод на вокално обучение, който и днес използвам.

Джани: Имах щастието да работя с много страхотни професионалисти. Бих споменал Владо Мелер, от когото учих мастериране и който е работил с артисти като Селин Дион, Андреа Бочели, Metallica и други.

- Спомняте ли си защо решихте да участвате във фестивала "Откритие“?

Чикс и Джани:В годината, в която участвах в "Откритие“ (с Джани като продуцент) за първи път като певица – това беше през 2005, пътувах много по света и участвах в международни фестивали. Същата година бях в Чили, във Виня дел Мар, през 2004 г. бях в Румъния на фестивала "Златният елен“. Там нашият любим приятел Удо ми каза за "Откритие“, кандидатствах за участие, а резултатът беше повече от очакваното!

- Какво ви впечатли по време на  първото Ви участие във фестивала?

Чикс: Много неща. Много харесвам Варна и България, всеки път, когато имам щастието да съм там, се чувствам като у дома си. По време на фестивала бях впечатлена на първо място от високото ниво на певците и песните и от прекрасната организация. Наред с това, след като имах време да пообиколя край Варна и околността, бях впечатлена колко красив е градът и околните места и от гостоприемството на хората, които срещнах!

- Как оценявате конкуренцията по време на Вашето участие?

Чикс: О, както вече каза, нивото на певците и песните беше толкова високо, че наистина надмина очакванията ми. Малко се уплаших по време на репетициите, много участници пееха много, много добре. Но както винаги ми се случва, когато съм на сцената по време на изпълнението, забравям всичко и давам най-доброто от себе си, забравям, че съм на конкурс и пея първо за публиката. Ако получа награда, съм повече от щастлива, ако не получа, това не е проблем. Дори и да не спечеля, музиката винаги печели.

Джани: Мога да ви разкажа нещо смешно: по време на репетициите слушах близо до смесителния пулт и когато Чикс започна да пее "Adagio", любезно помолих звукорежисьора да усили музиката. Той малко се смути, защото се притесни, че музиката ще заглуши гласа, но аз настоях и му казах да ми се довери. И когато песента свършваше и отиваше към финала, той ме погледна с широко отворени очи и каза: "Сега разбрах защо искахте да усиля музиката!“.

- Имате ли собствено откритие на фестивала - изпълнител, песен или друго събитие?

Чикс: Мисля, че най-хубавото откритие, което направих, е приятелството с Доно Цветков, един наистина прекрасен човек, когото имам честта да нарека приятел. Срещнахме се за първи път през 2005 г. и няколко пъти след това, когато участвах като гост на "Откритие“, отново като участник през 2015 г. (с трио "Monnalisa" с няколко мои ученици) и за последен път през 2018 г. на "Златни искри“ с моите ученици – дует "008". Мога да кажа, че винаги прекарваме чудесно заедно и винаги е голямо удоволствие да се срещнем! Друго откритие са многото мили хора в България...Искам да ви разкажа една история, която не мога да забравя: в деня, след като спечелих, се разхождах край Варна и влязох в едно крайпътно кафене. Сервитьорът дойде с флаер на фестивала, попита дали съм аз на снимката и ми поиска автограф. И всичко това го каза на български, защото не говореше английски, така че се разбрахме с жестове! Бях повече от щастлива да му дам автограф върху една от моите рекламни картички, където бяха написани и контактите на мениджъра ми. Няколко дни след това, когато вече бях в Италия, той се обади по телефона, за да ме поздрави, отново на български език, но по телефона няма как да разговаряш с жестове.

Джани: Какво повече мога да кажа от Чикс?

- Каква е основната разлика между "Откритие“ и други поп фестивали, които познавате?

Чикс: Всеки фестивал е различен, особено международните, поради редица причини, включително различията между страните, езиците и културите. Мисля, че правилният подход е да ги уважаваме и да можем да се "адаптираме“, като вземем предвид тези различия. Нещо, което винаги забелязвах по време на "Откритие“ (и като участник, и като гост), беше прозрачността и коректността на журито и прецизната организация. Участниците винаги знаеха какво и къде да правят.

Джани: Участието в международни фестивали винаги е прекрасно преживяване главно заради възможността да се запознаеш с колеги от други страни. Нещо, което си спомням от фестивала "Откритие“, е колко лесно се установяваха прекрасни контакти с всички други хора. Мисля, че се дължи на цялостната атмосфера, толкова приятелска и приятна, че конкуренцията се усеща само на "музикално", а не на "човешко" ниво. За това на  първо място са отговорни организаторите и всички, които работят за фестивала!

- Участието Ви във фестивала промени ли с нещо вашата творческа съдба?

Чикс: О, да! Моето участие и страхотната оценка, която получих, ми отвориха много врати, защото пях на много места в Източна Европа, където не бях позната преди "Откритие“. Друг плюс за мен беше тежестта на международна награда. Когато се върнах в Италия, участвах в концерти като "победител на фестивала "Откритие“ и това винаги добавяше още една точка в биографията ми.

Джани: Наистина се отвориха врати! Като продуцент, аранжор и звукорежисьор,на фестивала създадох много контакти и започнах нови партньорства. А възможността да напиша в биографията си, че песните, които съм написал и продуцирах, са получили награди на български фестивал, ми създаде своеобразна "визитна картичка“ за източноевропейския пазар.

- Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните 30 години? Какво можем да очакваме?

Джани: Много неща се случиха през последните, бих казал, 10 години. Видях тенденцията да се променя начинът на мислене за поп музиката; постепенното преминаване от слушане на физически носители (компактдискове и т.н.) към онлайн стрийминг, което принуди лейбълите да се фокусират и инвестират повече в сингли, отколкото в албуми. Така това, което един изпълнител би искал да представи на своята публика, вече не са от 8 до 10 песни, а разработването на една. Това е голяма промяна, особено за изгряващите изпълнители - не можеш да се провалиш с първата песен, защото в противен случай си извън играта. Какво да очаквам? Мисля, че има различни сценарии. Музикалният бизнес ще трябва да следва нови правила, ако иска да оцелее, а изпълнителят ще трябва да мисли за музиката си не толкова "самостоятелно“, а като свързана с други видове изкуства, като видеоклипове, фотографии и други, да мисли как да използва медиите в интернет, за да изгради имидж.

Чикс: Междувременно тази неочаквана световна пандемия отново промени всичко. След две години на дистанционни събития, излъчвани онлайн изпълнения на живо, чувствам хората "гладни“ за физически контакти, така че не е толкова абсурдно да видим засилен интерес към концерти и събития на живо. Ние като артистисе надяваме на това!

- Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

Чикс и Джани: Никога не забравяйте да поставяте хората и музиката на първо място. Знаем, че го правите, но винаги вървете по този път!

- Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала и организаторите?

Чикс: Скъпи певци, които участвате в този прекрасен фестивал, това ще бъде незабравимо преживяване, ще имате възможността да комуникирате с публиката и други колеги, с които ще останете приятели години наред. Това ще бъде наистина страхотен подарък за вас и вашата музика!

Джани: Скъпи композитори, автори и продуценти, не пропускайте възможността да учите и да създадете контакти с хора, идващи от далеч. Светът вече е прекалено малък, за да спим само в нашите спални!

Чикс и Джани: Доно и всички организатори, продължавайте да работите така упорито. Знаем колко трудности предстоят, много други фестивали вече не се провеждат, но вие свършихте изключително голяма работа през тези 30 години. Надяваме се "Откритие“ да продължи да бъде една най-големите възможности за певци, композитори и автори от цял ​​свят!

Това интервю е част от проекта"Откритията на "Откритие", който се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура"



Още по темата: общо новини по темата: 66
27.07.2022 »
28.06.2022 »
23.06.2022 »
21.06.2022 »
26.05.2022 »
26.11.2020 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: