Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чистят уличните шахти във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:53 / 01.10.2015Коментари (0)759
©
Почистване на шахтите и отводнителните канали във Варна и селата в общината е започнало от няколко дни. Почистването ще продължи до края на октомври, като шахтите се чистят от събралите се листа и боклуци. Това обясни пред Дарик директорът на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" Петър Гърбузов.

В община Варна има малко над 7000 шахти, като в това число влизат и тези в селата Каменар, Звездица, Тополи и Константиново. За почистването им отговаря една фирма, като чистенето се извършва два пъти годишно - през пролетта и есента. През останалото време, при единични случаи на затлачване на шахти и отводнителни канали, фирмата, с която общината е сключила договор, има задължението да ги почисти от събралите се боклуци и листа.

Освен шахтите се разчиства и връзката между дъждоприемната шахта и дъждовната канализация, както и трасетата на уличните канализации. Битовите се почистват от екипи на ВиК Варна. "Когато се изгребе шумата или мръсотията от дъждоприемната шахта се пуска машината, която продухва участъка, свързващ канализацията и шахтите", обясни Гърбузов.

Редовно се крадат чугунените решетки и капаците на шахтите в града. През 2014 г. са били откраднати над 300 капаци, като през настоящата година вече са били подменени 150. "Доста често изчезват решетки и капаци. Принудихме се да слагаме такива от полимербетон, които не са толкова атрактивни за взимане, въпреки че и в тях има желязо, но е по-трудно да бъдат взети. Миналата седмица подменихме 25 шахти на бул. "Република", тъй като бяха опасни заради липсващи капаци", каза Петър Гърбузов.

Най-често сигнали за опасни шахти се подават от граждани. Служители в дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" също извършват огледи за опасни шахти. Много рядко крадците на капаците биват открити от полицията, тъй като стойността на кражбата е минимална. "Един капак струва около 10 лв. Миналата година имаше дела, като в крайна сметка 11 капака ни бяха върнати, но голяма част от тях вече не ставаха за ползване", допълни шефът на дирекция "ИИБ".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: