Чистят уличните шахти във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:53 / 01.10.2015
761
Почистване на шахтите и отводнителните канали във Варна и селата в общината е започнало от няколко дни. Почистването ще продължи до края на октомври, като шахтите се чистят от събралите се листа и боклуци. Това обясни пред Дарик директорът на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" Петър Гърбузов.

В община Варна има малко над 7000 шахти, като в това число влизат и тези в селата Каменар, Звездица, Тополи и Константиново. За почистването им отговаря една фирма, като чистенето се извършва два пъти годишно - през пролетта и есента. През останалото време, при единични случаи на затлачване на шахти и отводнителни канали, фирмата, с която общината е сключила договор, има задължението да ги почисти от събралите се боклуци и листа.

Освен шахтите се разчиства и връзката между дъждоприемната шахта и дъждовната канализация, както и трасетата на уличните канализации. Битовите се почистват от екипи на ВиК Варна. "Когато се изгребе шумата или мръсотията от дъждоприемната шахта се пуска машината, която продухва участъка, свързващ канализацията и шахтите", обясни Гърбузов.

Редовно се крадат чугунените решетки и капаците на шахтите в града. През 2014 г. са били откраднати над 300 капаци, като през настоящата година вече са били подменени 150. "Доста често изчезват решетки и капаци. Принудихме се да слагаме такива от полимербетон, които не са толкова атрактивни за взимане, въпреки че и в тях има желязо, но е по-трудно да бъдат взети. Миналата седмица подменихме 25 шахти на бул. "Република", тъй като бяха опасни заради липсващи капаци", каза Петър Гърбузов.

Най-често сигнали за опасни шахти се подават от граждани. Служители в дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" също извършват огледи за опасни шахти. Много рядко крадците на капаците биват открити от полицията, тъй като стойността на кражбата е минимална. "Един капак струва около 10 лв. Миналата година имаше дела, като в крайна сметка 11 капака ни бяха върнати, но голяма част от тях вече не ставаха за ползване", допълни шефът на дирекция "ИИБ".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).