Читалищата във Варна разширяват дейността си

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:14 / 26.07.2019
1424
Варненските читалища са изключително активни и отворени към нови идеи. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по култура  към Общински съвет - Варна , на което бяха разгледани и приети докладите за осъществените читалищни дейности и разходваните средства за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна. 

На територията на общината развиват дейност 24 читалища, от които 20 са в града и 4 – в селата. "Част от тях работят по различни европейски програми. Има и такива, които са инициатори и организатори на фестивали, финансово подпомогнати от общинския фонд "Култура“", каза пред съветниците Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна.

Субсидираната численост за 2019 година е 118 бройки. Стандартът за 1 бройка е в размер на 9 490 лв., като завишението спрямо предходната година е с 1 115 лв. Общо държавната субсидия заедно с преходния остатък от миналата 2018 г. възлиза на 1 129 397 лв., допълни Йовчева.

Общинските съветници приеха и Годишната програма за развитие на читалищната дейност на територията на община Варна. Една от задачите, които читалищата са си поставили, е да разширят и разнообразят дейността си. Целта е да се утвърдят като културни, образователни и обществени центрове, които, от една страна, да отговорят на търсенията на новото време, и от друга – да останат място за съхранение на традициите, обичаите, културното наследство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).