Читател: "Синята зона" доведе до хаос в работата на КАТ-Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
15:05 / 19.07.2018
6525
Читател на Varna24.bg изрази възмущението си от факта, че живеещите в обхвата на "синята зона" във Варна са принудени да плащат за подмяна на талона на автомобила си, ако регистрацията му се разминава с адреса на неговия  собственик по нотариален акт и лична карта. Ето какво сподели той:

"Поводът да се свържа с вас е разменената ми кореспонденция със "синя зона Варна". За пореден път в гр. Варна, ние  гражданите и данъкоплатците сме принудени да заплащаме със здравето, нервите, времето и средствата си, поредната управленска недомислица.

Обхвата на първия етап на синя зона Варна покрива минимум 8-10 000 домакинства, съответно разполагащи с около 3500-4000 автомобила.

Зоната предлага 2600 места, от които 100 инвалидни, 20 за електромобили, неизвестен брой платени служебни абонаменти от фирми.

Допълнителни паркоместа не бяха осигурени, условно съществуващите преди въвеждането на "Синя зона" съответно са вече с 1/3 редуцирани.

Във връзка със създалата се ситуация, която би следвало да е ясна от началния етап на планиране на зоната, неизбежно се стигна до момента, в който заявленията на живеещите надвишават очакванията на общинарите и съответно ще редуцират сериозно приходите от нея. Ситуацията напомня тази за приема в детските градини на община Варна, децата винаги "изненадващо" се оказват  повече от местата в градините и така години наред. 

Синята зона  повтаря тази порочна практика, при която няколко души, живеещи в зоната ще се борят за едно място, което нарушава едно от основните ни конституционни права - за свободен достъп до имотите ни.

В тази връзка общинското предприятие "Синя зона" е предприело мерки за съзнателно забавяне на отговори и отхвърления на заявленията по всевъзможни нелогични причини, плодове на една порочна наредба на ОС Варна.

Едно от абсурдните изисквания доведе до хаос и в работата на КАТ-Варна, които от години се славят с катастрофална организация и невъзможни изчаквания за елементарни административни услуги.

Поредният правно неграмотен общинар е решил да обвърже адреса от талона на автомобилите с местоживеенето на собствениците му, което доведе до предизвикана вълна от желаещи подмяна в кратки срокове.

Съответно през вчерашният ден в КАТ-Варна едно гише обслужва граждани с три прекъсвания за почивки и един час обедна почивка, докато три гишета бездействат и обслужват фирми.

Гражданинът-данъкоплатец е изправен пред избора да си плати на фирма посредник или да жертва втори ден от отпуската си.

В очите на живущите в т.нар. "Синя зона", тя е опорочена още преди да е стартирала, дано не се нареди до поредния паметник на глупостта в община Варна, следвайки "интегриран градски транспорт", стадион "Варна" и.т.н.

След като моят автомобил може да води самостоятелен правен живот и неговият адрес е определящ, ще очаквам община Варна да си потърси от него, по постоянен адрес дължимите данъци".

Ето и писмото на въпросният гражданин до "синята зона":

"Здравейте "синя зона",

след като подкрепихме финансово администрацията на КАТ-Варна и съпътстващите я структури, очаквам вашето становище в разумен срок.

Ще считаме  вече един път изчаканите 14 работни дни, за  обработено заявление,  за съзнателно забавяне на отговора.

2018062800055  Отказан  28.06.2018 г.

2018071800065  Изчаква одобрение 18.07.2018 г.

Относно наредбата на ОС-Варна, касаеща т.нар. "Синя зона" ще поискам като домоуправител, представляващ, 14 семейства, вашето компетентно мнение по следния въпрос:

- по какъв начин е обвързан адреса в талона на автомобила с местоживеенето на ползвателите му към даден момент.

Кой е издал подобно предписание, автомобилът да е обвързан с постоянен или настоящ адрес на собственика. В нашият конкретен случай, моето семейство използва пълноценно и двете си жилища и към момента. Може би правните експерти на "Синя зона“ и община Варна гледат на автомобилите като на самостоятелни правни субекти, водещи живот отделен от техните собственици?! В този случай, ви предлагам за в бъдеще,  да си потърсите таксите и данъците не от мен, а от автомобила, по настоящ адрес!

Подобни текстове от наредба на ОС София, касаещи правилата в "синя зона" София вече е отменяна от АССГ, следва продължение във Варна."

Виж коментарите (5)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).