Чутовна наглост: Рецидивист, осъждан 19 пъти, обжалва 20-а присъда

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:05 / 16.09.2016
1113
Състав на Апелативен съд Варна разгледа днес жалбата на Теодор Борисов от с. Александрово, Шуменска област, против 12-годишна присъда на Шуменския окръжен съд за опит за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив.

Първата съдебна инстанция е признала вината на Борисов затова, че на 24 ноември миналата година в Шумен, при условията на опасен рецидив, направил опит да отнеме от Петранка Д. дамска й чанта, в която имало различни вещи на обща стойност 222 лева. Грабежът бил придружен с употреба на сила, а деянието останало недовършено по независещи от дееца причини.

Със същата присъда ШОС е признал вината на подсъдимия и за нанесената лека телесна повреда на полицай Теодор Димитров от Група "Охрана на обществения ред" в РУ МВР Шумен, причинена при изпълнение на службата му като дежурен от състава на полицейски екип. За това деяние съдът му е наложил наказание 4 години и половина затвор, като на основание чл.23, ал.1 от НК съдът е определил Борисов да изтърпи по-тежкото от присъдените наказатия - 12 години «лишаване от свобода» при първоначален строг режим.

Подсъдимият трябва да заплати на пострадалата жена 2000 лева за причинените й неимуществени вреди, както и малко повече от 1000 лева общо разноски по делото и за адвокатско възнаграждение.

Припомняме, че след като ударил в лицето жената, чиято чанта искал да ограби, Теодор срещнал яростната й съпротива. Въпреки силата и агресията, с която нападнал Петранка, тя успяла да задържи дамската си чанта. Борисов побягнал и минути по-късно бил забелязан да блъска яростно вратата на църква на ул. «Отец Паисий» в Шумен. Архиерейският наместник на храма сигнализирал полицията за нашественика. Дежурният екип установил кой е извършителят, но той побягнал и от тях. Единият от полицаите предприел преследването му, но бил изненадан с удар с камък в областта на окото. Преследването на беглеца продължило край коритото на р.Поройна, в която подсъдимия успял да се прехвърли. При опита да го задържат Борисов оказал яростна съпротива. Блъскал и удрял с ръце и крака двамата полицаи, опитвал се да ги хапе. Псувал ги и се заканвал да ги убие. Въпреки оказаната съпротива органите на реда задържали грабителя.

И пред втората съдебна инстанция подсъдимият заяви, че не е извършил опита за грабеж, както и че моли съда да върне делото в Шумен за ново разглеждане. Прокуратурата намира, че наказанието на 19 пъти осъждания Борисов за различни престъпления от общ характер, в това число и за грабеж е правилно и законосъобразно.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).