Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чужденци си тръгват от Варна с български хляб и сладкиши за спомен
Автор: Пламена Николова 09:39 / 25.05.2017Коментари (0)2589
©
Най-големият комплимент за варненските пекари е това, че чужденците си тръгват от почивка във Варна, натоварени с хляб и сладкиши от тук. Това сподели за Varna24.bg Иво Боневпредседател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна по повод професионалния празник на бранша.

"Непосредствено след празника 24 май е нашият празник - Спасовден - празник на хлебарите и ситничарите. Почита се днес, защото на този ден се прогнозира и планира каква ще е реколтата на пшеницата. През май обикновено всички, които очакват тези реколти, се надяват на повече дъжд този месец. Има една приказка, че всяка капчица е жълтица. От там идва и връзката с хляба, производството на ситничарски изделия, така че и тази година ще посрещнем празника подобаващо.

Във Варна точна цифра за броя на хлебопроизводителите и сладкарите трудно някой може да ви даде, защото е нормално бизнесът да се развива динамично. 

Фирмите са под 100, като някои от тях са с по няколко обекта. При някои има заети около 120-200 човека при по-големите фирми. Има няколко филиала на колегите от Добрич. Всичко останало са дребни производители като фурни с персонал около 10-15 човека. 

Това е т.нар. семеен бизнес. Тенденцията през последните години е да се появяват и да изчезват подобни пекарни, защото след кризите през 2008-2009 г. много от бизнесмените решиха, че нашия бранш е много интересен и печеливш. В бизнеса, разбира се няма празно място. То се заема веднага, но остават тези, които наистина умеят да организират и контролират един такъв процес като нашия. 

Вследствие на редуцирането в последните години много фурни бяха закрити. Пазара е наситен с пекарни, които се развиват добре. Предлагането на ситничарски изделия, хляб, закуски, кроасани, вече навлязаха в нашия град и варненецът е с една добра хранителна култура. Той приема и новите кулинарни произведения, вървят както традиционните, така и детичните продукти.

Интересно е това, че задължително вече се изписват калориите върху етикетите. Това позволява на клиента и потребителя да получи една по-пълна информация за това, което консумира", сподели Иво Бонев. 

Най-големият проблем за бранша, както и в туризма, се оказва липсата на персонал.

"И при нас от години, а това лято най-осезаемо, в периода, когато Варна е най-силно ориентирана към туризма, бизнеса среща този проблем. Това е така, защото работниците са привлечени от комплексите. Това е нормално. На всички нива при нас, не само в производство, а при технолози и търговски работници, изпитваме трудност и до някъде е проблем, че младите хора не изпитват голям ентусиазъм да се занимават с подобна дейност. 

Защото при нас трудът е предимно нощем. Работи се с малко по-замърсена среда, с шум. Ако един млад човек започне да работи в нашия бранш, например хлебар, търсят се от всички хлебопроизводители и то с обучение, заплатата няма да е нещо колосално и в момента няма да реши проблемите на един млад човек. 

Но, ако този човек стане хлебар, и мине през всички процеси, той в Западна Европа, спокойно би тръгнал от една заплата от 1700-1800 евро на "добър ден". т.е. с лекота би намерил работа. 

Проблемът е, че няма да го зъдържим тук. Но той след това може да се върне у нас с придобития опит от там и може да си открие пекарна. И имаме много такива случаи. Хора, които се върнаха от Германия, Франция, Италия си отвориха бутикови пекарни. Прекрасни пекарни има във Варна в момента, които са с надевропейско ниво, а с български цени", сподели още Ива Бонев.

Браншът очаква с нетърпение промените в Закона за храната. Част от промените касаят невезможността да се произвеждат ситничарски изделия във всеки един обект . Статутът трябва ад има решаващо значение, не може магазин за промишлени стоки да произвежда хляб и кроасани, каза Иво Бонев.

Той отправи поздрав към своите колеги по случай професионалният празник днес и им пожела много здраве и майсторско вдъхновение!

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: