Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Цигулковата школа във Варна" от Геновева Бурова на ММФ "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 08:43 / 10.08.2021Коментари (0)1575
©
Геновева Бурова е една от любимите учителки на поколения деца в Музикалното училище на Варна. Въпреки достолепната си възраст тя се превърна в хит в социалните мрежи с цигулковите концерти, които изнасяше за съседите си пред блока в най-тежките месеци на локдауна по време на пандемията от Covid-19.

Тази вдъхновяваща жена е посветила живота си на музиката, запалила е за цигулката десетки млади таланти, сред които са и децата й Димитър Буров и Яна Бурова, сега изпълнители и преподаватели с международна кариера, живеещи в Лондон. Като част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято" 2021 г-жа Бурова ще представи своята книга спомени "Цигулковата школа във Варна“, започната също по време на първата ковид изолация, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Идеята й тръгва от намерението да опише педагогическата работа на Димитър Райчев и Снежина Фурнаджиева - изтъкнати варненски цигулкови педагози. Заради тях влиза в Държавния архив в града и спомените я връщат в началото на 60-те години на ХХ век, когато е млада учителка. Помагат й съвременните технологии и чрез Фейсбук се свързва с възпитаници на Музикалното училище по целия свят. И книгата се превръща в хроника на цигулковата обучение във Варна.

Посвещава я на НУИ “Добри Христов" и на 80-годишнината то кончината на големия български композитор, патрон на училището.

Започва със спомени от 50-те за Снежина Шоропова - Фурнаджиева и Димитър Райчев, следват творчески портрети и биографии на много музиканти, свързани с училището, общи методически цигулкови практики и концертни изпълнения - преглед на 75-те години цигулково обучение във Варна.

За книгата проф. Розмари Стателова казва: “Геновева Бурова... с този си труд прави съществен принос към културната памет на варненци за техния град. За “нашата Варна", тъй като Варна и специално музикална Варна принадлежи на всички българи. Личности, имена, конкурси, композитори, принципи и методи на преподаване, събития - всичко това се излива в спомените на Геновева Бурова с такава неподправеност, че читателят неусетно изчита 100-те страници на текста с лекота и удоволствие."

Геновева Бурова завършва Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров" през 1962 г. Оттогава до 1999 г. е преподавател по цигулка в НУИ “Добри Христов". Носител на награда Бронзова лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Отличник на Комитета за изкуство и култура и старши преподавател. От 1999 до 2003 преподава в Консерваторията в Истанбул. Голямото богатство на г-жа Бурова са нейните ученици - много от тях лауреати на национални и международни конкурси.

Премиерата, която е част от  съпътстващата програма на фестивала, ще бъде на 10 август от 19:00 в Градската художествена галерия “Борис Георгиев".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: