"Цигулковата школа във Варна" от Геновева Бурова на ММФ "Варненско лято"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:43 / 10.08.2021
1651
Геновева Бурова е една от любимите учителки на поколения деца в Музикалното училище на Варна. Въпреки достолепната си възраст тя се превърна в хит в социалните мрежи с цигулковите концерти, които изнасяше за съседите си пред блока в най-тежките месеци на локдауна по време на пандемията от Covid-19.

Тази вдъхновяваща жена е посветила живота си на музиката, запалила е за цигулката десетки млади таланти, сред които са и децата й Димитър Буров и Яна Бурова, сега изпълнители и преподаватели с международна кариера, живеещи в Лондон. Като част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято" 2021 г-жа Бурова ще представи своята книга спомени "Цигулковата школа във Варна“, започната също по време на първата ковид изолация, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Идеята й тръгва от намерението да опише педагогическата работа на Димитър Райчев и Снежина Фурнаджиева - изтъкнати варненски цигулкови педагози. Заради тях влиза в Държавния архив в града и спомените я връщат в началото на 60-те години на ХХ век, когато е млада учителка. Помагат й съвременните технологии и чрез Фейсбук се свързва с възпитаници на Музикалното училище по целия свят. И книгата се превръща в хроника на цигулковата обучение във Варна.

Посвещава я на НУИ “Добри Христов" и на 80-годишнината то кончината на големия български композитор, патрон на училището.

Започва със спомени от 50-те за Снежина Шоропова - Фурнаджиева и Димитър Райчев, следват творчески портрети и биографии на много музиканти, свързани с училището, общи методически цигулкови практики и концертни изпълнения - преглед на 75-те години цигулково обучение във Варна.

За книгата проф. Розмари Стателова казва: “Геновева Бурова... с този си труд прави съществен принос към културната памет на варненци за техния град. За “нашата Варна", тъй като Варна и специално музикална Варна принадлежи на всички българи. Личности, имена, конкурси, композитори, принципи и методи на преподаване, събития - всичко това се излива в спомените на Геновева Бурова с такава неподправеност, че читателят неусетно изчита 100-те страници на текста с лекота и удоволствие."

Геновева Бурова завършва Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров" през 1962 г. Оттогава до 1999 г. е преподавател по цигулка в НУИ “Добри Христов". Носител на награда Бронзова лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Отличник на Комитета за изкуство и култура и старши преподавател. От 1999 до 2003 преподава в Консерваторията в Истанбул. Голямото богатство на г-жа Бурова са нейните ученици - много от тях лауреати на национални и международни конкурси.

Премиерата, която е част от  съпътстващата програма на фестивала, ще бъде на 10 август от 19:00 в Градската художествена галерия “Борис Георгиев".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).