Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цикълът "Солисти-интерпретатори" на Марио Хосен ще гастролира на варненска сцена
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 10.02.2016Коментари (0)1062
©
Концертният цикъл "Солисти-интерпретатори" е елитен фестивал за класическа музика, иницииран и провеждан от обичания от публиката виртуозен цигулар Проф.Д-р Марио Хосен. 

Повече от пет поредни години цикълът се провежда в европейските културни центрове Виена, Париж, Лондон, Рим, Прага и Вилнюс, като за България "Солисти-интерпретатори" достига единствено до София. Тази година на 24 април за първи път концертите ще стъпят и на сцената на Фестивален и конгресен център в морската столица, която притежава човешкия капитал, ресурс и публики, да реализира и този значим проект, конкурирайки другите големи културни центрове, утвърждавайки се за пореден път като световно призната среда в областта на изкуството. Разбира се най-активните културни институции се намират в столицата и сателитните градове обичайно остават извън светлината на прожектора, но този път Проф. Д-р Марио Хосен - продуцент на цикъла заедно с екипа на ФКЦ-Варна ще осигурят превилегированата възможност за достъп на варненската публика до още един проект от световен мащаб и с това заслужено да вървим в посока повишаване престижа на Варна като място за създаване на качествено културно и артистично съдържание.

"Музика на композитори и изпълнители от европейски произход" е първият концерт от цикъла "Солисти-интерпретатори", който ще очакваме на 24 април. 

Амори Дьо Клозел-Франция - един от от най-изявените френски диригенти и композитори на оркестрова, камерна и филмова музика ще дирижира "Пет пиеси за струнен оркестър" на композитора Ервин Шулхоф и Концерт за цигулка и струнен оркестър на Карл Амадеус Хартман. Под неговата диригентска палка изпълнители ще бъдат брилянтният цигулар Разван Хамза /Германия/ и виртуозните музиканти от популярния в Европа камерен оркестър "Камерата Орфика".

Датите на турнето са 28-ми април - Виена, 26 април - НДК-София, а преди това на 24-ти април - ФКЦ-Варна .
Темата за музиката на значими, но неизвестни еврейските композитори е историческа и уникална не само за България, но и за света. Превръща се в традиционно честване, но все още е непозната в България. В Западна Европа регулярно се провеждат такива музикални прояви с творби на еврейските композитори и изпълнители. Идеята е те да се пропуляризират и почетат и у нас, като някои техни произведения ще бъдат изпълнени за първи път. 

Снимките в придружаващата експозиция са уникални - във фотографската изложба експонирана от 18.00ч, непосредствено преди концерта ще видим документирани музикални състави и творци от времето на втората световна война в едно непосилно и в същото време силно състояние на духа. 

Билетите вече с в продажба на касата на ФКЦ-Варна, като първите 200 броя са на преференциална цена.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: