Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цветан Казанджиев открива днес изложба в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 14:48 / 11.02.2020Коментари (0)2263
©
Тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия – Варна открива своя самостоятелна изложба един от утвърдените български автори от последните десетилетия – Цветан Казанджиев. Под мотото "Фрагменти“ той е подбрал колекция от свои работи живопис, акварел, рисунка и графика, с които ценителите могат да проследят най-новите посоки в неговото многолико творчество, съобщи за медията ни Нина Локмаджиева. Изложбата е реализация на наградата на Варненската градска галерия, която художникът получи през 2019 г. на Второто триенале "Духът на акварела", което се проведе във Варна.

"Фрагменти“ ми хрумна като работно заглавие – признава художникът, - не е точно конкретика, а една имагинерна структура, която аз въплъщавам в моите творби. За мен това е невидимата нишка към същността на изобразеното. Нося няколко цикъла в различни техники, а три от акварелите представям тук специално – с тях съм участвал в международни изложби и биеналета по света и искам да ги покажа сега на варненската публика. Включил съм работи от цикъла "Звезда“, по който работя вече три години, избрах едни от дълбоките като структура и гама работи. Умишлено ги донесох, защото - нека открехна една завеса – черният цвят ми е любим. Тук са и кръговете с 40 см диаметър - тондо формат - които са трудни за работа, но са добро предизвикателство за мен.  

Аз не робувам на моди и правила - идва ми нещо в главата, премислям го, постоява малко, узрява и тогава го прилагам върху хартията, платното или металната плоча за графиките. Преценявам всяка една идея, журирам я през сетивата си. Много съм дисциплиниран като художник, никога не съм си позволявал да правя нещо случайно или на парче. Всичко, което е излязло от моята ръка, от моята мисъл, е с подчертан знак, с подчертан подтекст, с вкус – по моите критерии. Не робувам и на стилистики. 

Дори заглавията на работите ми са имагинерни – не съм разточителен в думите. Звездата е моята тема от последните години – това е посока, всеобхватна тема, стига човек да може да достигне до същността на понятието.

В маслената живопис върху платно включвам стойности от бялото до черното, до нюанса, до сивото, с много малко пестелив цвят. Повече цвят влагам в графиката, а в живописта предпочитам монохромните решения – примерно три вида червено с едно черно. Не обичам папагалската шарена живопис. Мен така ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено, по-изтънчено направено и по-просто, толкова е по-добро.“ 

Изложбата ще открие изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Градската галерия.

Откриването е днес, 11 февруари от 18:00.

Изложбата на Цветан Казанджиев в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна ще остане експонирана до 5 март.

Снимката на автора е предоставена от Нина Локмаджиева. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: