Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Цветан Казанджиев открива днес изложба в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 14:48 / 11.02.2020Коментари (0)2262
©
Тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия – Варна открива своя самостоятелна изложба един от утвърдените български автори от последните десетилетия – Цветан Казанджиев. Под мотото "Фрагменти“ той е подбрал колекция от свои работи живопис, акварел, рисунка и графика, с които ценителите могат да проследят най-новите посоки в неговото многолико творчество, съобщи за медията ни Нина Локмаджиева. Изложбата е реализация на наградата на Варненската градска галерия, която художникът получи през 2019 г. на Второто триенале "Духът на акварела", което се проведе във Варна.

"Фрагменти“ ми хрумна като работно заглавие – признава художникът, - не е точно конкретика, а една имагинерна структура, която аз въплъщавам в моите творби. За мен това е невидимата нишка към същността на изобразеното. Нося няколко цикъла в различни техники, а три от акварелите представям тук специално – с тях съм участвал в международни изложби и биеналета по света и искам да ги покажа сега на варненската публика. Включил съм работи от цикъла "Звезда“, по който работя вече три години, избрах едни от дълбоките като структура и гама работи. Умишлено ги донесох, защото - нека открехна една завеса – черният цвят ми е любим. Тук са и кръговете с 40 см диаметър - тондо формат - които са трудни за работа, но са добро предизвикателство за мен.  

Аз не робувам на моди и правила - идва ми нещо в главата, премислям го, постоява малко, узрява и тогава го прилагам върху хартията, платното или металната плоча за графиките. Преценявам всяка една идея, журирам я през сетивата си. Много съм дисциплиниран като художник, никога не съм си позволявал да правя нещо случайно или на парче. Всичко, което е излязло от моята ръка, от моята мисъл, е с подчертан знак, с подчертан подтекст, с вкус – по моите критерии. Не робувам и на стилистики. 

Дори заглавията на работите ми са имагинерни – не съм разточителен в думите. Звездата е моята тема от последните години – това е посока, всеобхватна тема, стига човек да може да достигне до същността на понятието.

В маслената живопис върху платно включвам стойности от бялото до черното, до нюанса, до сивото, с много малко пестелив цвят. Повече цвят влагам в графиката, а в живописта предпочитам монохромните решения – примерно три вида червено с едно черно. Не обичам папагалската шарена живопис. Мен така ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено, по-изтънчено направено и по-просто, толкова е по-добро.“ 

Изложбата ще открие изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Градската галерия.

Откриването е днес, 11 февруари от 18:00.

Изложбата на Цветан Казанджиев в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна ще остане експонирана до 5 март.

Снимката на автора е предоставена от Нина Локмаджиева. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: