Цветно вдъхновение за началото на лятото носи край морето художничка от Търговище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:27 / 17.06.2015
599
Цветята като ключ към настроението ни представя в новата си изложба в галерия "Теди", Варна, художничката Нели Чолакова. Варненските приятели на изкуството, които познават нейния почерк, ще открият един нов подход на Нели към живописта.

 

Последните търсения на художничката са в полето на класическия акварел и тя избира да работи в неговия чист вид, без примеси на друг вид бои.

 

"За първи път тази година се посветих на акварела - признава Нели Чолакова. - Преди съм работила в областта на абстрактното изкуство, предимно с маслени и акрилни бои. Смятам, че твърде много автори вече се занимават с нефигуративно изкуство в стремежа си да бъдат модерни и затова реших да изляза от тази концепция и да сменя изразните средства."

 

Цветята, които са вдъхновението на Нели за тази ефирна колекция, са от пищната градина на нейния собствен дом. За художничката те са носители на хармония и чистота. "Винаги ме зареждат с настроение и положителна енергия - споделя с усмивка Нели, - сигурно защото за тях специални грижи полага моят съпруг, уважаваният художник Димитър Чолаков. Той ги отглежда, аз ги рисувам - това е разпределението на ролите в нашата домашна градина."

 

Нели Чолакова е чест гост в галерия "Теди", а това е нейната втора самостоятелна изложба там. За художничката, която е живяла във Варна и приема морската столица като свой втори роден град, е истинска радост да сподели своите артистични настроения с варненските ценители в началото на лятото.

 

Изложбата се открива на 18.06., вернисажът ще бъде от 18 до 20 ч. Колекцията ще остане експонирана до 8.07.2015.

 

Нели Чолакова е родена през 1971 г. в Попово, член е на групата на художниците в Търговище от 1995 г. През 2000 г. завършва с магистърска степен Софийския университет по специалността "педагогика на обучението по изобразително изкуство". От 2000 до 2001 г. е галерист в галерия "Артеа", Варна. От 2001 г. е член на СБХ. В периода 2001 - 2005 е старши експерт по изобразително изкуство в Регионален инспекторат по образованието в Търговище. От 2005 до 2008 работи като директор на Школа за изобразителни изкуства към община Търговище.

 

През 2008 създава Школа за изобразително изкуство "Артея" в Търговище.

 

През 2002 г. печели първа награда за живопис на Министерство на образованието и науката на Националната изложба на художници педагози във Велико Търново.

 

Нели Чолакова има самостоятелни изложби във Велико Търново, Варна, Пловдив, Карлово, София. Нейни картини са притежание на частни колекции в България, Германия, Литва.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).