Д. Папазов: "Морска администрация" трябва да е във Варна, а ИАРА в Бургас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:30 / 03.05.2012
970
Мястото на "Морска администрация" е във Варна, защото тук е образованието и са съсредоточени най-много морски фирми. Агенцията по рибарството и аквакултури /ИАРА/ трябва да се премести в Бургас, тъй като там беше океанският риболов и кадрите, които разбират от този бизнес, са именно в южния морски град. Това мнение изрази в ефира на Дарик изпълнителният директор на Пристанище Варна Данаил Папазов по повод намеренията на правителството за децентрализация на висшата държавна администрация. Тя предвижда ИА "Морска администрация" да отиде в Бургас, а рибарската агенция - в морската столица.

Папазов смята, че ако "Морска администрация" дойде във Варна, всички административни въпроси ще се решават много по-бързо, тъй като сегашният път през София е много сложен. "Администрацията ще се намали, защото в момента имаме паралелни структури и във Варна, и в Бургас. Същото звено е развито на централно ниво и в София. При евентуалното преместване на агенцията, едната структура най-малкото ще изчезне", аргументира се шефът на пристанището.

Той смята, че преди да се вземе окончателното решение за преместването на агенциите, трябва да се направи дискусия, най-малкото между специалисти, за да се види кой е правилният път. ""Не бива да се изпада в провинциализъм - да бъде при нас, защото ние сме по-добрите. Това го изключвам като дискусия, въпреки че всички форуми в момента са загрели от такъв провинциализъм", посочи Папазов. Според него децентрализацията означава сваляне на отговорности на по-ниски нива, а не механичното преместване на администрация.

Папазов е твърдо за закриването на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" в София, тъй като според него то спъва развитието на пристанищната дейност у нас. "Това е едно централно звено, в което е концентрирано цялото имущество на всички пристанища в България, а в София не се познават в детайли проблемите във Варна, Бургас, Русе. Коренно различни са проблемите пред отделните пристанища. Механичното централизиране, което се случи преди 10 години, беше много погрешна административна реформа", изтъкна директорът.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).