Д-р Даковски: Малко са младите зъболекари, които специализират детска стоматология

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:17 / 05.10.2016
4098
Във Варна има много млади хора, които искат да станат зъболекари и много малко, които специализират детска стоматология. Това каза за "Фокус" д-р Борислав Даковски, регионален координатор за Варна на Националната програма на здравното министерство за профилактика на детското орално здраве. 

По думите му работата с деца, от професионална гледна точка, е сравнително неблагодарна, защото изисква голямо психическо усилие за постигане на простички резултати. "Работата с децата е по-натоварваща на психологическо ниво, отколкото в самата практическа част, това няма как да бъде оценено, следователно води до отдръпване на голяма част от колегите от професията", посочи д-р Даковски. Той подчерта, че на първо място, един специалист по детска стоматология трябва да бъде много добър педагог. 

На въпрос, дали стоматолозите, които обслужват Варна и региона са достатъчно д-р Даковски посочи, че отговорът би бил твърде субективен, тъй като голяма част от заетите в бранша смятат, че детското зъбче трябва да се третира, като на възрастен пациент. Специалистът опроверга това твърдение, като разясни, че има съществени разлики, които водят и до диференцирането на специалността, която е обособена като детска стоматология. Той съветва родителите да се обръщат към специалисти в тази област, когато са налични по-съществени проблеми при зъбното здраве на децата им.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Икономист: Заплатите обърнаха демографската криза
Интересна изложба ще зарадва варненци
Свикаха кризисен щаб заради бурята във Великотърновско
Изпратиха златните момичета от лагера край Варна с церемония за О...
Важно: Нов управител пое ДКЦ "Св. Марина" във Варна
Какви са цените на някои от най-популярните къмпинги по морето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).