Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна: Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза, а не присъда!
Автор: Екип Varna24.bg 14:36 / 01.11.2022Коментари (0)4497
©
Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза, а не присъда, твърди д-р Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна в интервю, предоставено от пресцентъра на лечебното заведение. 

- Д-р Тасков, ноември е месецът за превенция на мъжкото здраве, каква е картината по отношение на рака на простатата, който държи първото място сред онкологичните заболявания сред силния пол?

- Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – са около 200 000, а за България новооткритите случаи са около 3800 – 4000 годишно. Можем да кажем, че в България заема около 10% от всички онкологични заболявания.

- За какви симптоми трябва да внимават мъжете?

- За жалост, заболяването е коварно и то е коварно затова, защото симптомите не се различават от симптомите на заболяванията на долните пикочни пътища, т.е. припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличаване на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, чувството за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на уринарната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап – наличието на кръв в урината, но това показва вече по-сериозно развитие на процеса. Хване ли се навреме, ракът на простатата е само диагноза, а не присъда за пациента.

- Лечим ли е ракът на простатата?

- Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението. При наличието на такава симптоматика пациентите трябва задължително да посетят лекар, а не да се самолекуват с хранителни добавки и лекарства от телевизионните реклами.. При смущения в уринирането личните лекари могат да насочат пациентите към специалист – уролог. Съществена роля играе и редовната профилактика, за която не е нужно непременно да сте изпратени от лекар. В момента в СБАЛОЗ – Варна има такава програма, финансирана от община Варна. През ноември акцент в безплатните за пациентите прегледи ще е именно ракът на простатата.

- Достатъчен ли е само лекарският преглед за диагностициране на този вид рак?

- Обикновено прегледът включва и задължително ехографско изследване. За допълнително уточнение се прави дигитално ректално изследване, PSA, както и биопсия при съмнение, за да се потвърди или отхвърли онкологична диагноза.

- Какво е PSA?

- PSA е биохимичен маркер, простатоспецифичен антиген, който се използва за диагностика и контрол на болестта. Представлява белтъчна молекула, която се отделя от епителните клетки на простатата и увеличава количеството си в кръвта при някои състояния – простатен карцином или при възпаленията на простатата, ДПХ, задръжка на урина, при поставяне на катетър.

- Каква е възрастта, от която мъжете трябва да обърнат особено внимание на профилактиката на простатата?

- През последните години се забелязва и нарастване на възрастта на пациентите с тази диагноза. Рядко мъже под 40 години страдат от рак на простата – броят им е под 6% от всички диагностицирани. Онкологичното заболяване обаче е много често срещано при пациенти между 70 и 80 години. Препоръчително е мъжете над 45 години поне веднъж годишно да се подлагат на преглед.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: