Д-р Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна: Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза, а не присъда!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:36 / 01.11.2022
4764
Хване ли се навреме, ракът на простата е само диагноза, а не присъда, твърди д-р Десислав Тасков, уролог в СБАЛОЗ – Варна в интервю, предоставено от пресцентъра на лечебното заведение. 

- Д-р Тасков, ноември е месецът за превенция на мъжкото здраве, каква е картината по отношение на рака на простатата, който държи първото място сред онкологичните заболявания сред силния пол?

- Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – са около 200 000, а за България новооткритите случаи са около 3800 – 4000 годишно. Можем да кажем, че в България заема около 10% от всички онкологични заболявания.

- За какви симптоми трябва да внимават мъжете?

- За жалост, заболяването е коварно и то е коварно затова, защото симптомите не се различават от симптомите на заболяванията на долните пикочни пътища, т.е. припокриват се с признаците на едно доброкачествено увеличаване на простата. Симптоми са нощното ставане за уриниране, чувството за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на уринарната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап – наличието на кръв в урината, но това показва вече по-сериозно развитие на процеса. Хване ли се навреме, ракът на простатата е само диагноза, а не присъда за пациента.

- Лечим ли е ракът на простатата?

- Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението. При наличието на такава симптоматика пациентите трябва задължително да посетят лекар, а не да се самолекуват с хранителни добавки и лекарства от телевизионните реклами.. При смущения в уринирането личните лекари могат да насочат пациентите към специалист – уролог. Съществена роля играе и редовната профилактика, за която не е нужно непременно да сте изпратени от лекар. В момента в СБАЛОЗ – Варна има такава програма, финансирана от община Варна. През ноември акцент в безплатните за пациентите прегледи ще е именно ракът на простатата.

- Достатъчен ли е само лекарският преглед за диагностициране на този вид рак?

- Обикновено прегледът включва и задължително ехографско изследване. За допълнително уточнение се прави дигитално ректално изследване, PSA, както и биопсия при съмнение, за да се потвърди или отхвърли онкологична диагноза.

- Какво е PSA?

- PSA е биохимичен маркер, простатоспецифичен антиген, който се използва за диагностика и контрол на болестта. Представлява белтъчна молекула, която се отделя от епителните клетки на простатата и увеличава количеството си в кръвта при някои състояния – простатен карцином или при възпаленията на простатата, ДПХ, задръжка на урина, при поставяне на катетър.

- Каква е възрастта, от която мъжете трябва да обърнат особено внимание на профилактиката на простатата?

- През последните години се забелязва и нарастване на възрастта на пациентите с тази диагноза. Рядко мъже под 40 години страдат от рак на простата – броят им е под 6% от всички диагностицирани. Онкологичното заболяване обаче е много често срещано при пациенти между 70 и 80 години. Препоръчително е мъжете над 45 години поне веднъж годишно да се подлагат на преглед.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).