Д-р Евгени Макавеев, БАБХ: Всички заболявания, които са включени в държавната профилактична програма, са задължителни за изпълнение от собствениците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:01 / 12.10.2015
1374
Всички заболявания, които са включени в държавната профилактична програма, са задължителни за изпълнение от собствениците. Това заяви пред журналисти във Варна д-р Евгени Макавеев, главен секретар на Българска агенция по безопасност на храните, предаде "Фокус". 

Във Варна д-р Евгени Макавеев участва в срещата с животновъди и ветеринари от областта, която е част от Националната информационна кампания, провеждана от Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните. 

Д-р Евгени Макавеев посочи, че кампанията е предприета във връзка с усложнената епизоотична обстановка в съседните ни държави Гърция и Турция, заболяването "син език" в страната през миналата година, установените огнища на антракс през тази година, бруцелозата в Рила, както и забавянето на изпълнението на държавната профилактична програма. 

По време на срещата във Варна бяха представени и готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Предвижда се държавната профилактична програма да стане тригодишна, до момента тя е едногодишна. 

Целта е да се постигне една устойчивост, планираност и осигуряване на средствата, допълни д-р Евгени Макавеев. Той каза още, че усилията на администрацията са били в посока всяко населено място да бъде подсигурено с ветеринарен лекар. "Тези ангажименти са на регистрираните ветеринарни лекари и те са основните изпълнители на тази държавна профилактична програма", коментира експертът. 

По отношение на профилактиката д-р Евгени Макавеев посочи, че регистрираният ветеринарен лекар има ангажименти към държавата, тъй като това е държавна профилактична програма, да осигури предпазването на животните от разпространение на заболяване. А във връзка със здравословния статус, в закона има разписани ангажименти и задължения към собствениците със съответните санкции.

"При влошаване на здравословното състояние на животното, независимо от какъв характер, веднага трябва да бъде уведомен регистрирания ветеринарен лекар. Ако не е уведомен, са предвидени санкции за собственика", допълни експертът по повод на случая на антракс във варненското село Млада гвардия. Д-р Евгени Макавеев коментира, че основното задължение е на стопаните, тъй като те са винаги при животните. В готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност се предвижда санкциите за стопаните да бъдат завишени значително.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...
Община Варна кандидатства за 10 млн. лв. за транспорта на града
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).