Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Гален Шиваров: Нужни са средства и организация за действия при бедствие, авария или атентат
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 19.11.2015Коментари (0)7870
© Varna24.bg
Нашите медици правят чудеса и заслужават по-добро заплащане и условия на труд, каза за Varna24.bg д-р Гален Шиваров-управител на МБАЛ "Св. Анна" Варна.

-Д-р Шиваров, какво е състоянието към момента на варненския "Пирогов", както наричат често МБАЛ "Св. Анна"?

-Трябва да подчертаем, че "Св. Анна" Варна е болница със стратегическо значение не само за града и областта, а и за цяла Източна България. Не случайно ни наричат "Пирогов". Уникалността на болницата е свързана с наличието на най-големия и най-добре организирания Спешен център от всички спешни отделения в България, който поема 95% от хирургичната спешност на региона. Данните за 2014 г. са следните - преминали са 65 000 пациенти, от които 11 000 са хоспитализирани. Големия проблем, който тук се създава е следния: държавната субсидия за спешната помощ е константа и тя не стига дори да се покрият заплатите на работещите в спешния център и спешно отделение. За миналата година работните заплати в отделение "Спешна медицина" са в размер на 917 113 лв. Субсидията за миналата година е 751 295 лв. Разликата, която се получава е от порядъка на 170 000 лв. Това е само за заплати, като тая разлика я покрива болницата. Но разходът тук не е само за работни заплати. Всъщност колегите от Бърза помощ изпълняват повече транспортна функция. Те вземат пациента и го водят при нас. И тук вече започва неговото диагностично уточняване и лечение. Като диагностичното уточняване на един пациент варира между 100 и 160 лв. Може да е и по-скъпо. Тъй като при нас идват тежки травми, съчетани травми, от там идват и другите проблеми. Защото, когато постъпи човек със съчетана травма при едно пътнотранспортно произшествие, има необходимост от поредица от консултации и операции. И те се правят. В същото време здравната каса заплаща само една процедура. Наскоро спасихме една родилка, при която имаше 10% шанс за оцеляване и аз съм горд с това, но то струва над 20 000 лв. на болницата. Това неминуемо би вкарало всяка работеща болница в загуби. Това е една специфика много важна за нашата болница. В такъв вид болници като нашата не трябва да има лимитиране на дейността. Защото как се лимитира спешността? А 75% от нашата дейност е именно по спешност. Няма друго така изградено и добре координирано място. В тази връзка трябва да се осигури финансиране за координирани и планирани действия при евентуално бедствие или авария, не дай Боже атентат. Тук трябва подкрепа от много институции. Ние нямаме готовност за такива нещо на този етап. 

-Докъде стига субсидията?

-Субсидията за съжаление е константа. Тази година тя се вдигна с 6 хил. лв. спрямо миналата година, но в момента разпределено на пациентите, които са преминали, се получава средномежду 11 и 13 лева на преминал пациент. Това е по-малко дори от прегледа, който здравната каса плаща на специалистите в доболничната помощ. Общо разходите за спешния център за миналата година, свързани с тези 55 000 пациенти, които не са хоспитализирани, са за 2 627 273 лв. Субсидията е 751 295 лв. и чистата загуба, която се генерира е 1 875 978 лв.

-Как ще компенсирате тези загуби?

-Писали сме писма до министерството, даваме ежегодни и месечни отчети. Трябва да се реши на високо ниво, когато става въпрос за стратегическа болница като нашата. "Пирогов" и "Св. Анна" са стратегически болници. Те са изключително необходими на обществото и не е редно тази загуба да бъде компенсирана всъщност от всички, които работят тук. Това се получава на практика. Тия 1, 875 млн.лв. биха отишли за увеличение на възнаграждението на хората, които работят тук, за обновяване на материалната база, за закупуване на нова апаратура. Сега средната заплата на персонала е 898 лв.и ако на някой това звучи много, нека дойдат да видят какви чудеса правят тези хора всеки ден и колко тежък и неблагодарен е трудът им.

-Споделяте, че има сериозен недостиг на кадри, може ли да се каже че и заплащането е една от причините?

-Като цяло се получава така, че в периферни болници в Русе или други малки градове като Тутракан, където нямат такъв разход, заплащането е доста по-голямо. Това е парадокс, но е факт. Ако нямахме такива големи загуби заради неосигурените пациенти бихме увеличили заплатите минимум с 30%. Бих искал да подчертая, че "Св. Анна" не бива да бъде разглеждана само като спешната болница, която поема всички пациенти, които никой друг не иска. Тя се развива технологично като материална база. За последните пет години тук са реновирани напълно 9 клиники и отделения. Остават още три. Това са родилно отделение, неонатология и патоанатомия. В технологичен аспект болницата много отдавна развива ендоскопската си хирургия. Тук с най-голям опит са звената "Урология", "Коремна хирургия", а от две години функционира и изключително модерна "Гастроентерология", която разполага с японска апаратура за половин милион. Хемодиализата ни в момента е с изключително добра материална база и е предпочитана за много пациенти. Те се чувстват много комфортно, докато им се правят процедури пациентите имат възможност да си гледат телевизия дори. Трябва да споменем и детска хирургия. Това е уникално звено за Източна България в момента. Хората проявяват героизъм и правят подвизи в мирно време там, тъй като поемат всички тежки случаи от цяла Източна България. Няма друга детска хирургия. 

-Можем ли да конкурираме клиники по света, тъй като родители на болни деца търсят специалисти предимно зад граница? Можем ли тук да каним световни специалисти в различни области, за да спестим средства на хората, които се нуждаят от тяхната помощ?

-Да, това се прави при нас. В тази връзка искам да спомена нашите контакти с водещи специалисти в Европа. Визирам клиниката по ортопедия, която миналия месец осъществи съвместна операция с водещи италиански специалисти в тази област като проф. Фантазия. Беше направена уникална съвместна операция за поставяне на двуполюсна протеза на раменна става, което беше излъчено през Гугъл в целия свят. Благодарение на доброто ни взаимодействие с Медицинския университет във Варна това стана факт. Така че болницата се развива в този аспект. Предстои в ортопедия също нещо много модерно. Една центрофуга, която извлича плазма от венозната кръв на пациента и смесена с хиалуронова киселина се поставя вътреставно, което иизключително подобрява трофиката и регенерацията на ставния хрущял. Тук бих искал да спомена и отделението "Уши, нос, гърло, глава и шия", което е трето ниво на компетентност и е развило всички аспекти в тази част на хирургията, включително и естетична хирургия. Едно от нещата, които направихме още през 2007 г. е, че въведохме високочестотната хирургия тук, едно много модерно направление. Използват се високочестотни вълни, които имат свойството да свиват тъканите. Това нещо в момента е голям хит в Европа. Използва се рутинно за свиване на сливици, подобряване на носното дишане и също така лечение на хъркането. Така че тук имаме много голям опит. Предстои ни да затворим целия цикъл с изграждането на един функционален кабинет, който ще разполага с акустичен ринометър и фарингометър, нещо като ултразвук за носа и гърлото. Това ще ни затвори отлично диагностичния цикъл, за да видим къде са причините за един модерен проблем в момента - синдрома на сънната апнея, който е доста популярен. 
Искам да подчертая високите нива на компетентност на останалите клиники в болницата. Пет от клиниките ни имат трето ниво на компетентност, което е най-високото. Осем от отделенията ни имат трето ниво на компетентност, което е гаранция за един перфектен професионализъм и добра инструментална обезпеченост. Както подчертах, предстои ремонт на родилно отделение, на неонатология и на неврохирургия.
Искам да обърна внимание на парка на болницата, който изглежда много добре. Дори хора отвън, които не са пациенти, влизат за да се разходят при нас. Тук пациентите имат къде да вземат въздухи и да се срещнат с близките си, а това има значение за цялостното лечение. Това говори, че "Св. Анна" не е само един модерен спешен и травма портал, а и високотехнологична болница. 

-Защитени ли са екипите в болницата, често лекарите стават обект на агресия?

-Ръководството е взело мерки, има охранителна фирма постоянно с няколко поста, които са тук, както и обход. На този етап текат разговори с шефа на Второ РПУ да реализираме една стара идея, а именно, да има постоянен пост на униформен полицай в Спешен център. Така на место ще може служителя да извършва следствени дейности, сваляне на данни и други, както и да вдъхва респект. Това ще улесни и самата полиция, тъй като тук пристигат пострадали непосредствено след произшествие. Едно е да снемеш данните веднага, друго е да се издирват хората с дни наред. Това ще повиши ефективността и на самата полиция. За нас също ще е много полезно, тъй като тук идват пияни, дрогирани и хора с всякакво неадекватно поведение, включително и психично болни. Полицията в момента е с много ограничен бюджет. Затова ще търсим и и съдействие от кмета ако може общината да помогне, за да се финансира един такъв пост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: