Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Иванов: Изберете си временно джипи докато сте на почивка
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 22.07.2015Коментари (0)699
© Varna24.bg
Културата на плажуващите се повишава с всяка изминала година. Това съобщи пред телевизия "Черно море" д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ1 "Света Клементина", здравното заведение, което е ангажирано с медицинското осигуряване на пясъчните ивици. 

Все повече хора се съобразяват с флаговата сигнализация и табелите, повече се спазват и правилата за къпане, добави той. На този етап инцидентите с чужденци са малко повече, но това се обяснява с факта, че някои от тях не гледат или не разчитат добре указателните и предупредителните табели. В това отношение и туроператорските фирми могат да помогнат, смята д-р Иванов. 

Преди време бяхме предложили да правим брошури със съвети за безопасно плажуване на различни езици, които да се предлагат от хотелиерите. Те също могат да поместват в дипляните си подобна информация за туристите. 

Ако туроператорите помогнат, сериозните инциденти ще намалеят сериозно, убеден е шефът на ДКЦ 1 "Света Клементина". Той призна обаче, че в този период на юли плажовете са пълни 30-40%, с изключение на съботите и неделите, когато пращят по шевовете. Причината е, че туристите като цяло са по-малко за разлика от миналите години.

Сериозните инциденти до момента са няколко. Във вторник чужденец е пострадал на плаж "Нирвана" в курорта Златни пясъци. При жълт флаг той влязъл да се къпе навътре в морето и започнал да се дави. Изваден е навреме на брега и стабилизиран, след което се наложило да бъде поставен на системи. Друг инцидент, също с благополучен край, е станал край басейн в курорта Свети Константин до Варна. Летовник сбъркал посоките и се хвърлил по погрешка в плиткото, което му е струвало фрактура на шиен прешлен.

Пострадалият е обслужен намясто и насочен към неврохирургия. Като цяло травматизмът по плажовете е по-слабо изразен, няма колабирали от слънцето, убодени от морски дракони или ужилени от пчели, каза още д-р Иванов.

Той напомни, че медицинското обслужване по варненските плажове е безплатно. Хората се обръщат към медицинските пунктове най-вече за мерене на кръвното налягане и при сърдечни проблеми.

За десета поредна година осигуряваме медицинското обслужване на плажовете, натрупахме добър опит през годините, каза още д-р Иванов. През този сезон специализираните пунктове са 35 - в курортите Златни пясъци, Свети Константин и във Варна. За къпещите са осигурени 4 реанимобила, като единият се включва в спасителни операции при по-масови инциденти. По пясъчните ивици работят 10 реаниматори със специалност, близо 40 медицински сестри, шофьори и двама фелдшери. При нас няма текучество и недостиг на кадри, каза още д-р Иванов. Той добави, че от 2 - 3 г. се правят предложения до МРРБ и МЗ за промяна на наредбата за медицинското осигуряване на плажовете. Причината е, че нормативният документ е остарял и в него са посочени лекарства или консумативи, които отдавна са излезли от употреба. В нашите пунктове обаче разполагаме с най-съвременните лекарства и техника, бе категоричен д-р Иванов.

Той посъветва летовниците от други градове на страната при идване във Варна да си изберат временно общопрактикуващ лекар. За това е задължително да си носят здравноосигурителната книжка. Ако не направят временен избор, услугите във варненските лечебни заведения за доболнична помощ за тях ще бъдат платени, припомни д-р Иванов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: