Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Лидия Маринова: Молбите за еднократна помощ по време на COVID-19 са колкото за цялата 2019 г.
Автор: Пламена Николова 09:50 / 22.06.2020Коментари (0)4483
© Varna24.bg
Опитът и пилотните  проекти на Варна  влизат в новите законодателни промени. Молбите за еднократна помощ по време на COVID-19 са колкото за цялата 2019 г. Това сподели за Varna24.bg д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ и председател на ПК" Социални дейности и жилищна политика":

Пилотни проекти на община Варна влизат в  законодателните промени в социалната сфера в страната. В очаквания да бъде приет на 1 юли нов Закон за социалните услуги е заложена като делегирана държавна дейност ранната интервенция за деца с увреждания. Това  е услуга, финансирана  досега единствено в община Варна, която се осъществява от Карин дом вече 6 години. 

В тази практика са използвани опитът на други страни, чужди експертни мнения, както и помощта на УНИЦЕФ. Делегирането  на ранната интеграция като държавна дейност е един много голям успех, посочи д-р Лидия Маринова.

Услугата на община Варна на базата на методичния опит на Карин дом дава възможност за ранното откриване на деца с увреждания, за обучение, за интегрирана социална и здравна  помощ от специалисти в домашна среда и  в семейството за преодоляване на дефицита според увреждането. Световният опит доказва, че 70 на сто от децата, независимо какви увреждания имат, могат да бъдат интегрирани в обществото и да имат нормално и пълноценно развитие. Няколкогодишният опит на община Варна и пилотен проект за хранене на деца в предучилищна и училищна възраст със специални хранителни потребност влиза и  в новите правила на Наредбата за ученическото столово хранене.

От 2015 г. в детските заведения и общински училища във Варна се предлага отделно меню за деца, които имат  глутенова непоносимост или  алергии към различни съставки. Това стана възможно с активното участие на НПО-сектора, с катедра "Педиатрия" в Медицинския университет във Варна и Агенцията по храните. Работим по проект за отваряне на специализирана кухня в града за  приготвяне на храна, без да има съприкосновеност с друга, която може да отключи някаква алергия. Както се знае,  предстои да влезе задължителното обучение на децата от 4-годишна възраст и  това ще бъде голямо улеснение за родителите при  посещение на децата им в  детски градини и в училище. Изключително  активно участие имаме в заложените промени за обслужване на детски градини, ясли и училища с медицински кадри.

Община Варна е единствената в страната, която има във всяко училище лекар и медицинска сестра, а във всяко детско заведение освен медицинска сестра и почасово посещение от лекар. Този опит ще бъде въведен в национален мащаб – с Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училищата от МЗ след приемането й в НС.

С катедра "Педиатрия" в Медицинския университет във Варна беше реализиран проект за работа с диабетно болни деца, финансиран от общината. Тази практика също влиза в Наредбата, която  дава право на медицинските сестри да поставят инсулин ежедневно в училищата и детските градини, без да се ангажират и  притесняват родителите. Тя урежда въпроса с обучението на медицинските сестри от детски ендокринолози, както и обучението на учители как да наблюдават такива деца и да знаят  да реагират, ако има здравен инцидент.

Епидемията, свързана с COVID-19 постави на изпитание не само община Варна, не само България, но и целия свят. Трябваше за много кратко време да се реагира в условията на карантина към хората с хронични заболявания, с увреждания, самотни хора, които имат нужда от обгрижване, от медицинска, социална и чисто човешка помощ.

Община Варна се мобилизира изключително бързо и адекватно, включиха се и много доброволци. По новата услуга "Топъл обяд" по време на пандемия беше осигурена топла храна на 250 души в домовете им и тя ще продължи до 24 юли. Със сто души се увеличиха или общо за 650 души са осигурени пакетирани и дълготрайни продукти по програмата "Социална кухня".   

По дългогодишната услуга "Домашен социален патронаж" се обгрижват 650 души. За миналата година броят на молбите за еднократна помощ бяха за  300 човека, а от края  на март  до сега - само  за тези три месеца, са за 240 или почти колкото за цялата 2019 г.Община Варна е заложила в бюджета 132 000 лв. за еднократна помощ, но тогава не се знаеше, че ще има такъв кризисен момент . Правим всичко възможно така да разпределим сумите, че да има за всички нуждаещи се, увери председателката на социалната комисия в ОбС.

Община Варна получи наградата за активни социално отговорни политики и цялостен принос за социалното развитие на България от Националния алианс за социална отговорност/НАСО/ на 10- годишния юбилей от създаването му, посочи д-р Лидия Маринова. Тя припомни, че се предлагат 59 социални услуги с общинско и държавно финансиране и социалната политика и здравеопазване са приоритетите в работата на кмета и на община Варна.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: