Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Д-р Папуров: Вадил съм играчки от носа и хлебарка от ушите
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 20.07.2015Коментари (11)58075
© Varna24.bg
Майките са паникьосани, затова децата са кекави. Като кажа на една майка, че детето й трябва да яде сладолед, за да не пие антибиотици, и се изправят косите. Ако попадне насекомо в ухото, трябва да се спиртоса. Забравете за клечките за уши, съветва един от известните варненски специалисти УНГ Д-р Димитър Папуров в интервю за Varna24.bg.

-Д-р Папуров, какви са вашите наблюдения, има ли тенденция децата да боледуват по-често днес?

- Практикувам УНГ от 1979 г. и мога да твърдя, че има такава тенденция. Да, определено децата боледуват по-често, защото са кекави. Тъй като са прекалено изнежени. Като кажеш на една майка, че детето й трябва да яде сладолед и то твърд, неразтопен, и се изправят косите. Като кажеш, че трябва да пие студено, хайде да не е газирано, се плашат. Детето не трябва да бъде лишавано от контрасти, както от топло, така и от студено. Не може едно дете цял живот да бъде щадено. С една дума липсва закалавянето на децата. Когато едно дете попадне на ясла или в друг колектив, дори да е направо на училище, тогава започват неговите проблеми. Така че, колкото по-рано се сблъска с проблемите, толкова по-рано ще ги надживее и ще си изгради имунитет. В началото винаги ходи два дни и двайсет остава вкъщи. И когато едно дете не може да се адаптира, често родителите го спират от ясла или градина, и то у дома спира да боледува. Веднага обаче, щом се сблъска отново с колективната среда, проблемите започват отново. Защото детето е изнежено. В този смисъл дори честото боледуване е част от закаляването и изграждането на имунитет. Един здрав организъм ще бърза да преодолее стреса от околната среда. През лятото хремата изчезва и затова за по-нежни и незакалени деца аз препоръчвам да не не се чака есента, за да се пусне детето на ясла или градина, а ако е възможно да е през пролетните и летните месеци. Знаете, във Варна морето и влагата създават проблемите от есента нататък. Затова препоръчвам категорично и консумацията на сладолед. Ако едно дете се разболява два пъти годишно, не е проблем, това е нормално. Но ако пие всеки месец антибиотик или два пъти месечно дори заради проблеми УНГ, значи има проблем и нещата се сериозни.

-Само закаляването или и алергиите си казват думата?

-Алергиите допълнително са фактор, всичко се замърси, не знаем какво ядем и какво дишаме. Четох например за хляба, че не само житото е генно модифицирано, ами и маята, от която се приготвя хляба също. Не мога да си обясня, ходил съм в Одрин, като най-близкия град в Турция, ходил съм и в Констанца, като най-близък град в Румъния, та от двете ни страни има държави, които произвеждах хубав, бял хляб, като този, който съм ял в детството си. С аромат и вкус. Ние нямаме такъв. Това говори за това, че ядем боклуци. Имах пациент арендатор от Добруджа, който каза, че 90% от пшеницата, която се жъне, е фуражна. Към храната за животните хлебарите слагат разни подобрители и накрая се получава всичко друго, но не и хляб от истинско брашно. Затова и алергиите се ширят.

-"На мода" е задната хрема, всяко второ дете е с този хроничен проблем, на какво се дължи?

-Задната хрема съществува и е съществувала винаги при наличието на трета сливица. Това е проблема, когато третата сливица задържа секретите се проявява, когато легне детето или се натовари физически. Когато секрета мине отзад дразни гърлото и се появява кашлица. Тогава въпреки желанието да се открие нещо в белия дроб, няма нищо и проблема си остава. Родителите започват от страх да не се превърне в бронхит или пневмония да правят рентгенови снимки, защото не вярват на педиатрите. Кашлицата е заради наличието на секрета. Когато третата сливица е увеличена този секрет е нещо перманентно и хронично. Докато не се отстрани оперативно, няма да се реши и проблема. Лечението е или да се отстрани оперативно третата сливица или да се правят периодично промивки със солиеви разтвори, за да се втечни секрета и да се изхвърли, до следващото му събиране, естествено.

-Защо третата сливица създава такива проблеми и вярно ли е , че имаме 7 сливици?

-Да, така е, но народа знае само трите, защото при тях най-често се налага оперативно лечение. Третата сливица и тези, които са в гърлото. Третата се пипа, но може да се докаже и чрез ренгенологичен метод, но е излишно да се облъчва едно дете, след като може да се пипне за секунди с пръсти. Може и чрез оптиките, които имаме да се покаже, но това е излишно травмиране за малчуганите.

-Крие ли някакъв риск оперативното отстраняване на третата сливица?

-Всяка операция крие риск, един нокът да ви извадят има риск. Няма операция без риск. Лятото избягваме да оперираме, тъй като се получават много неприятни кръвотечения от горещините, независимо кой е оператора. Летните месеци може да се направи, но не е желателно. През останалото време, стига да няма забрана заради грипна епидемия, е допустимо. Не бива родителите да се притесняват обаче, защото самата операция се извършва за броени минути, максимум пет. Вече се прави не както навремето с местна анестезия, а с пълна упойка. Ако на детето не му се каже за какво става въпрос, няма и да разбере. Заспива със и става без трета сливица. Няма болка, ако ги оперираме сутринта, на обед е излезнало вече от упойката, а вечерта бяга и щурее у дома. Навремето, когато оперирах, им давахме в болничната стая сладолед, защото сме им обещали и защото сладоледа освен като награда се предпочиташе от специалистите като средство за свиване на съдовете и овладяване на кървенето. Сега как да препоръчаш сладолед, като на 80% от децата не са хапвали преди това, защото са били пазени. На 90% майките са виновни да са децата на това положение от престараване. Много рядко са бащите. Затова препоръчваме само на деца, които са похапвали често преди това.

-Има ли някакъв комерсиален момент при препоръките да бъде отстранена третата сливица, тъй като това е масово явление в момента и при всеки преглед при специалист се препоръчва предимно това?

-Не бих казал, от край време си вървят така нещата. Няма комерсиален елемент и залитане, няма тенденциозност. За себе си мога да кажа, че никога не препоръчвам на първо четене операция. Съветвам родителите да потърсят поне още едно мнение от специалист, освен това да се допитат до други родители, които вече са минали през подобна поерация. Да се консултират с лекари и познати, за да направят сами своята преценка и изводи. Аз мога да изразя мнение, но никой не е длъжен да се съобрази. Често след операцията като заспят децата и родителите ходят по няколко пъти да гледат живо ли е детето, защото дишат толкова леко и така тихо спят, че родителите са в паника какво става, като са свикнали детето да хъпрка, да сумти, да се върти и да е неспокойно и шумно по време на сън. Когато спрат да издават тия звуци, родителите ходят да щипят детето, да го будят, защото са притеснени дали всичко е наред. Това показва рязката промяна от наличието и липсата на третата сливица. Ако имаме съмнение, че проблемите не се създават от трета сливица, а има някаква еларгия , ще даваме на детето няколко месеца подред антихистаминови сиропи и като ги спрем, пак ще стане ясно дали това е само проблема. Затова аз препоръчвам средата, в която се движи детето да няма пух и перушина, да няма животни, с които да спи в една и съща стая като котета, кучета, риби и птички. Навън може да имате сто животинки, но там, къдет оспи детето е недопустимо. Това е превенция против алергията.

-Може ли да има трайно увреждане на слуха заради третата сливица?

-За третата сливица трябва да се знае, че се намира между двете евстахиеви тръби и когато тя увеличи обема си запушва изходите на тръбите, т.е. ги притиска и с възпалителния просец, който съдържат тези гнойни колекции, възпалява изхода на тази тръба и тя не може да изпълнява функцията си. Тогава детето има намаление на слуха от типа на това, което има всеки от нас, когато изкачваме по-висока част на планина или когато самолета излита или каца. Знаете хващаме носа и надуваме тогава, за да отпушим ушите. Това представлява слуха на детето поради наличието на третата сливица. Затова винаги, когато имат родителите оплаквания преди операция правим т.нар. темпенометрия, в която се вижда проблема със слуха отразен и след отстраняването на трета сливица приблизително след 15 дни, отново правим темпенограма. Така се вижда доказано и документирано, че слуха е по-добре и детето чува нормално. Трайна увреда на слух не може да има от трета сливица, това е временно явление.

-Как обаче родителите да разберат, че детето има проблем със слуха по принцип още в най-ранна детска възраст?

-За слуха трябва да се внимава още когат одетето е около годинката, защото след 6 месеца ние вече можем да правим всякакви изследвания на слуха. Ако родителите забележат, че детето не реагира, когато пляскат с ръце близо зад детето, но то не премигва, когато пуснат музика или пееща играчка зад гърба му, а то не усеща, значи има проблем. При всяко съмнение трябва да се потърси специалист, защото хванати навреме проблемите имат решение. Може да се направи слухопротезиране, кохлиарна имплантация, възстановяване на слуха. Ако има само няккава увреда може да се сложи слухов апарат, варианти има. Идвали са родители и на 5-6 годишни деца и съм се чудел как през всичкото това време не са обърнали внимание, че детето има проблем? Затова не бива да се отлага. Трябва да се прави диференциална диагноза с аутизма, това ново, модерно заболяване. Знаете, при симптоми на аутизъм поведението е странно, детето не реагира, затова първата работа е да се провери дали детето има нормален слух или не. Ще кажа, че за съжаление, е по-добрият вариант детето да не чува, отколкото да е с тази диагноза. Защото както казах, когато не чува все има начини да се възстанови слуха и да е социално адекватен човек. Трябва наблюдение. Децата най-честно реагират на телевизора на рекламите и на чалгата. В тези моменти звукът рязко се увеличава и трябва да се разбере дали детето го чува като звук или като вибрации от уредба в преминаващ автомобил.

-Децата обичат да крият разни неща в ушите и носа, каква е адекватната реакция на родителите в такива моменти?

-Вадил съм какво ли не от носа и ушите. Вадил съм част от играчки, дунапрени, хартии. Попадне ли чуждо тяло в носа, директно трябва да се отиде по най-бързия начин в спешен кабинет, без минута колебание. Никакви опити да не се правят от страна на родители и близки да го вадят, абсолютно никакви. Те нямат с какво да го извадят и обикновенно го натикват още по-навътре и създават повече проблеми. В носа има ли чуждо тяло, особено при аспирация, когато то слиза към белите дробове, задължително да се потърси спешна помощ. Там се вадят чрез упойка и то от специалист, ако е аспирирано с обща упойка в интензивно отделение. Да не се вика бърза помощ, защото без да искам да ги обидя, колегите не могат да помогнат и се губи време само. Не е тяхна работа. Когато се отиде в Спешно отделение от там насочват пациентите към УНГ специалисти.

-Ако влезе насекомо в ушите?

-Относно чуждо тяло в ухото, може да престои и две години. Там няма проблем, спешност не е необходима. Може спокойно да пренощува човек и на другия ден да отиде при специалист да му го извади. Ако влезе насекомо, обикновенно на пролет или през лятото, ако седне човек на тиферич някъде под астмата, тогава най-бързата реакция е да се напълно в ухото спирт, ракия, водка, някакъв алкохол, който ще умори гадинката. Ако не можете да го спиртосате и вода ще свърши работа, за да се удави животното. Защото насекомите пърхат с крилца и тогава удрят тъпанчето, така предизвикват болезненост. Малко е вероятно да се стигне до перфорация, но е добре да се напълни с течност, да се полежи на една страна с течността, за да умре животното и от там нататък можем да го извадим и след година. Памук да влезе може да стои и да се изчака подходящ момент за изваждане. Аз и хлебарки съм вадил от ушите и то доста големи. Беше влязла в ухото на човека докато спи. Има хора, които спят с тапи за уши, вадили сме силикон, който се е откъснал от тях. Играчки сме вадили, обеци. Скоро дойдоха родители с дете заради хрема и при рутинния преглед установхме, че неизвестно колко време в ушенцето е престоял чужд предмет, засъхнал. Посъветвах ги да сложат малко олио да се накисне и на следващия ден извадихме боклучето.

-Има ли риск от инфекция заради пясък или морска вода в ушите, плажно време е?

-Няма нищо страшно, няма къде да отиде водата или пясъка. Не е фатално, стига ухото да е чисто, т.е. да няма ушна кал. Анатомията на канала е такава, че има малко спад при мембраната и там може да се задържи капка, но ако подскочи човеку тя излиза от пропадането и изтича. Ако не излезе ще се изпари от телесната температура. В нормално ухо вода не остава. Ушната кал поема влагата. Надува се и запушва ухото. Вечер се слагат между 5 и 10 капки олио, в зависимост от възрастта, лежи се. Като се сложи олиото слухът може временно да изчезне, на другия ден се търси УНГ специалист и се оправят нещата. Ние забраняваме вода да влиза при пациенти с перфорация на тъпанчето, дори и при къпане, трябва да запушват ушите. Забраняваме употребата на всички възрасти, от новородени, до столетници, на клечки за уши, независимо че ги има в какви ли не варианти. Забраняваме и всички варинти на шпрейове и вакуми, които се рекламират по телевизията. Нищо от това няма да помогне на пациента.

-А как да си почисти човек ушите?

-Никак, с ъгълчето на хавлийката. Секрета, който се отделя не говори за лоша хигиена, ушната кал е естествено физиологично състояние и процес. Един се поти по.-малко, друг повече. При всеки е различно. Имаме хора, на които промиваме ушите на три месеца, на други през година, а трети никога в живота си не са ходили на лекар за това.
Когато бръкнете с клечката обирате това, което е по канала, но всъщност стоварвате всичко пред тъпанчето. Когато повторите тази процедура 200 пъти се получава една тапа, с която пак ще трябва ние да се занимаваме.

-Може ли човек да спука тъпанче без да разбере?

-Не, абсурд, то боли. Тъпанчето е много чувствително. Ако се случи перфорация болката е много силна, като звън на камбани се усеща в ушите, главоболие, промяна на слуха и като се хванете за носа и надуете, през ухото ще свири. Затова има ли перфорация на мига трябва да се потърси специалист, спешните кабинети не могат да помогнат. Прави се оперативна интервенция, за да се затвори, не бива да се поставят капки или вода, както и каквото и да било друго в ушите. Затваря се по оперативен път. Ако се отложи тази перфорация става входна врата за инфекции и отива към мозъка.

-Синузит кога се получава?

-Винаги, ето посред лято има най-много синузити, той е лечим. Може да има и хроничен синузит, който може да се обостри. Лятото риска от това, че често затоплени или къпани заставаме на прозорец или под климатик, в лека кола, и продухването води до синузит. Зимата се пазим повече и по-рядко се получават като усложнеие Има синузити от зъбен произход, т.нар. онтоденни синузити, там стоматолога първо трябва да се намеси.

-Какво ще посъветвате хората, за да нямат проблеми с ушите, носа и гърлото?

-Яжте и пийте всичко и не си бъркайте безпричинно в ушите и носа, за да не ни отваряте работа!


-









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.11.2015 г.
0
 
 
Интересно ми е защо се коментират само боклуците в хляба, но не и в сладоледа.
Aнонимен
на 24.11.2015 г.
0
 
 
Въх,ми той говори като политик, много богат изказ
Aнонимен
на 23.07.2015 г.
0
 
 
Моля ви, обърнете внимание на употребата на пълния член за съществителните от мъжки род. Нито едно съществително не е членувано правилно! Интервюто е интересно, но използвайте услугите на рдактор или коректор преди да го пуснете.
0
 
 
Браво! Неговият баща ми е преподавал и изпитвал по УНГ болести в института .Синът се оказва същият колорит като него
Aнонимен
на 21.07.2015 г.
0
 
 
Уважавам такъв знаещ ,можещ и внимателен лекар!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: